Пендаровски: Све земље региона чекају напредак ка ЕУ

Танјуг
Пендаровски: Све земље региона чекају напредак ка ЕУ

СКОПЉЕ/САРАЈЕВО- Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски незадовољан је досадашњим процесом европских интеграција и каже да их је Европска унија практично заборавила.

Након што је, како каже, у међувремену направљен некакав компромис са Бугарском, уз помоћ француског предсједништва, кренуло се у преговоре.

"Међутим, ако погледате уназад, ми смо са статусом кандидата од 2005. године, а ако тек сада почињете преговоре, нико не може рећи да смо у том погледу били веома успјешни“, рекао је Пендаровски у опширном интервјуу за Агенцију Анадолија.

Истичући да то чекање није плод изостанка реформи, већ да је ту било много опструкција, Пендаровски је казао да неколико европских земаља није било заинтересовано за регион Балкана.

“Босна и Херцеговина и Косово су апсолутно заборављене државе, апсолутно заборављене. Косово не може добити визну либерализацију. И какав евроентузијазам желите у тој популацији, да буде за Европску унију“, упитао је Пендаровски.

Осврнуо се и на преговоре Црне Горе и Србије који трају 10 година и истакао да "све земље Западног Балкана чекају да напредују ка Европској унији".

О актуелној политичкој ситуацији у Сјеверној Македонији, Пендаровски каже да је скептичан када је ријеч о гласању актуелне опозиције у Собрању за уставне амандмане, који произлазе из договора са Бугарском, иако, како тврди, у до сада потписаним документима нема опасности за македонски идентитет и језик.

У Сјеверној Македонији, каже предсједник, не може се постићи консензус чак ни о стратешким питањима као што су европске интеграције.

“Два главна политичка блока су толико удаљена и поларизација је толика да заиста не вјерујем да овдје постоји минимум воље, прије свега, због понашања опозиције, да се договоре око неке две-три стратешке ствари“, каже Пендаровски.

Поводом 30. годишњице успостављања дипломатских односа између Сјеверне Македоније и Турске, која ће бити прослављена у сутра, Пендаровски је истакао да су односи двије земље на изузетно високом нивоу.

“И политички и економски, као и у нашој сарадњи у међународним организацијама, увијек смо добијали максималну подршку Турске и обрнуто. Мислим да другачије не може, с обзиром на историјске везе које имамо, огромну дијаспору која се одавде преселила у Турску и обрнуто. А све су претпоставке да ће се та сарадња и даље развијати у интересу двије земље и два народа“, рекао је Пендаровски.

О специјалној операцији Москве у Украјини, Пендаровски је рекао да је "Русија неприкосновени агресор у Украјини", али према његовим ријечима, врло је мало људи и држава у свијету које могу разговарати са руским предсједником, за којег је рекао да је “главни архитекта овог напада на Украјину“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана