Пенава још није одлучио да ли ће СДС С-у дозволити полагање вјенаца у Дунав

Срна
Пенава још није одлучио да ли ће СДС С-у дозволити полагање вјенаца у Дунав

ЗАГРЕБ - Градоначелник Вуковара и лидер опозиционог Домовинског покрета Иван Пенава, бивши ХДЗ-овац, још није одлучио да ли ће дозволити припадницима Самосталне демократске српске странке (СДС С) да дан прије Колоне сјећања у том граду традиционално баце вјенце у Дунав у знак сјећања на све жртве протеклог рата.

Одговор и објашњење тог питања с правне стране, Пенава је обећао за среду.

“Има ту једна занимљива законска ствар. То ћете све чути у сриједу, Млинарић ће с правне стране о томе, шта и како ће тај дан изгледати. Нисам се још бавио с тим. Тај чин је злочест, провокативан, усмјерен против онога због чега се ми окупљамо”, рекао је Пенава на конференцији за новинаре поводом обиљежавања Дана сјећања на вуковарску жртву, 18. новембра.

На питање да ли су представници СДС С-а пожељни у Колони сјећања, Пенава је рекао "да је јасна разделница у питању" и, како је навео, "мора подржати људе у Шкабрњи и разлучити двије ствари", уз тврдњу да је гест СДС С-а провокација и намера да, како тврди, омаловажи жртву.

"Вјерујем да људима у Шкабрњи не сметају представници спрске мањине у Колони. Кад говоримо о политичким представницима, СДС С-у, говоримо да су у Колони сви добродошли, али колики апсурд је то кад ти исти људи дођу дан раније с намјерама и бацају вјенац српским жртавама. Имамо малициозну структуру и људе који омаловажавају жртву Вуковара с тим чином где ођедном не постоје добри и лоши дечки, агресори и бранитељи, него се само тај дан у Вуковару и Домовинском рату другачије деле жртве, ођедном не постоји злостављач и праведник", рекао је Пенава и додао:

"Јасно је да је ријеч о политичкој провокацији у елементима Владе РХ. Да је имало достојанства у Влади, то би се зауставило. Тога нажалост нема. Хоћемо ли се ми самоорганизовати опет, хоће ли то направити неко трећи или ћемо имати циркус као досад, нову со на вуковарску рану, рећи ће време, али видимо куда смера и Милорад Пуповац и Андреј Пленковић кад то дозвољава". Оптужујући премијера Андреја Пленковића и Владу да су "кловнови који продају маглу", Пенава је рекао да то могу у Загребу, а да у Вуковару, каже, морају одговорити на нека основна питања на која још немамо одговор.”

Пенва је својим најавама о обиљежавању 25. по реду Колоне сећања у Вуковару поново заталасао политичку сцену у Хрватској и поновио да 18. новембра неће бити плаката Министарства бранитеља и да ће се тога дана у овом граду одвијати све онако како су они планирали.

Пенава је раније поручио да о Колони сјећања у Вуковару одлучује он, никаква влада, никакав премијер, ни председник.

"Плакат који је одабрао Одбор за обиљежавање Колоне сећања с моје десне стране висиће са зграде Управе, а на њему су све ратне јединице које су браниле Вуковар, грб ХОС-а је у првом реду. Кад се прашина слегла, више није споран ни ХОС ни ништа друго, гола је чињеница да нажалост у РХ сметају вредности Домовинског рата, хрватске одбрамбене снаге и ствара нетрпељивост и притисак на људе који су бранили ову земљу”, рекао је Пенава представљајући још један њихов плакат.

“Колону ће у том смислу предводити бранитељи Вуковара и чланови породица погинулих и несталих, а њих ће предводити припадници одбрамбених снага који су бранили Вуковар. Одлуку сам објаснио. Вуковар неће и не може заборавити допринос било којег цивила и бранитеља и зато је ова Колона посвећена онима који су ових година под највећим притиском јер су бранили домовину”, навео је вуковарски градоначелник.

Поручио је свакоме ко дође да очекује да поштује одлуке, да “буде мали у Колони”, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана