Павлин: Европа би требало да повећа производњу барута

Танјуг
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Предсједник Управе ХС Продукта Жељко Павлин коментарисао је Стратегију одбрамбене индустрије коју је донела ЕК и истакао да би то за њих био начелно позитиван корак, али да не види да ће нешто промијенити у њиховом начину пословања.

Двије године након почетка специјалне операције Русије у Украјини, Европска комисија је донијела Стратегију одбрамбене индустрије, која подразумијева знатно повећање производње до 2030. године, па се за то предлаже издвајање милијарду и по евра. У сусрет европским изборима, све се гласније међу народњацима говори и о новој функцији у Европској комисији - комесар за одбрану.

"За нашу фирму је то начелно позитиван корак, али не видимо да ће се нешто посебно промијенити у нашем пословању", каже Павлин за хрватски РТЛ.

На питање шта би значила промјена тржишта и да ли је све једно извозити у САД или Европу, Павлин каже да је њима, као приватној фирми, битно тржиште, свеједно гдје је.          

"Битно је да имамо производ који можемо продати и наплатити", каже Павлин.

Напоменуо је да су посљедњих неколико година отприлике на, како је навео, неких 500 хиљада производње и продаје пиштоља годишње и 40-50 хиљада пушака.

Упитан да ли имају простора за повећање производње ако би то тражила Стратегија ЕК, Павлин каже:

"Не само ако би то тражила стратегија. Ако би дошла наруџбина, у кратком року могли бисмо то одрадимо. Неће бити проблем капацитети. Проблем је само има ли потребе за тим".

На констатацију да нестаје муниције и граната и питање да ли би у то могли да се упусте, Павлин каже да су гледали опције за производњу малог пешачког наоружања и у то би, додаје, теоретски могли да уђу с тим да остаје питање тржишта, огромних улагања и места где би то требало и могло радити.

"Проблем је, условно речено, направити сам метак. Метак се састоји од три-четири кључне компоненте. За чауре и зрно може се направити производња. Највећи проблем су барут и иницијална каписла, јер не знам има ли у Европској више од двије-три фабрике барута.

На питање да ли је производња граната велики проблем, Павлин одговара потврдно и истиче да управо због тога треба повећати производњу барута у Европи.

"За за барут су потребне сировине које се увозе ван Европе. Највише се налазе у Русији и Африци, а доста афричких рудника су преузеле кинеске компаније", рекао је Павлин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана