Патријарси Вартоломеј и Иринеј посјетили Орешковића

Срна
Патријарси Вартоломеј и Иринеј посјетили Орешковића

Загреб - Његова свесветост патријарх васељенски Вартоломеј и Његова светост патријарх српски Иринеј посјетили су данас у Загребу предсједника Владе Хрватске Тихомира Орешковића, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

"Пошто је премијер Орешковић пожелео добродошлицу високим гостима, уследио је срдачан разговор у коме су саговорници изразили заједничке ставове који се тичу улоге Цркве у савременом свету, мигрантске кризе као својеврсног изазова за савест човечанства, посебно хришћана, као и друге проблеме са којима се суочава савремена цивилизација", објављено је на сајту СПЦ.


Посјета је уприличена у поподневним часовима, а у пратњи патријарха Вартоломеја и патријарха Иринеја био је Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

У саопштењу се подсјећа да је свечану доксологију у капели Светог Саве, храму у комплексу Православне гимназије Катарина Кантакузина Бранковић у Загребу, са почетком у 10.30 часова служило свештенство Архиепископије београдско-карловачке.

"Храм и двориште гимназијског комплекса били су мали да приме многобројне благочестиве вернике и ученике ове школе пристигле да, заједно са својим митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем, поздраве високог госта", истиче се у саопштењу.

Посјети васељенског патријарха Вартоломеја и патријарха српског Иринеја присуствовали су и владике црногорско-приморски Амфилохије, бачки Иринеј, врањски Пахомије, далматински Фотији, горњокарловачки Герасим, славонски Јован и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

Сабрање је својим присуством увеличала и висока делегација Пољске православне цркве, напомиње се у саопштењу и додаје да су свечаној служби благодарења присуствовали настојатељи више манастирских обитељи, представници Римокатоличке цркве, вјерских заједница, дипломатског кора, научних и културних институција.

Послије свечане доксологије, у организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора СПЦ и Музеја жртава геноцида, у конгресној сали Српске православне гимназије Катарина Кантакузина Бранковић одржан је међународни симпозијум под називом "Новомученици: Полиперспектива II".

Симпозијум је отворио патријарх Вартоломеј који је и одржао уводно предавање.

"Мученици јасеновачки представљају у историји наше Православне цркве важну и посебну категорију као жртве нацистичког режима и мрачног доба човјечанства које је немогуће заборавити", рекао је патријарх Вартоломеј и додао да су новомученици једнако вриједни као и првомученици које Црква приноси Богу да живе вјечно.

Његова свесветост осудио је самозадовољство људи који су "морално одговорно", иако нису узели оружје у руке, одабрали да ћуте о злочинима над другим народом и у том смислу сносе одговорност.

Патријарх Вартоломеј позвао је на признавање сваке недужне жртве без обзира на њену вјерску и националну припадност, на пол и расу. "Тек када успијемо разумјети туђа страдања знак је да смо нешто научили и од властитих", рекао је Цариградски патријарх.

Првом сесијом предсједавао је Његово преосвештенство епископ славонски Јован који је подсјетио да је патријарх Вартоломеј у правом смислу анђео мира и подстицај за градњу мостова мира.

"Данас учествујемо у историјском догађају јер је први пут у историји Цариградски патријарх стигао на ове простор и први пут у Хрватску", истакао је владика Јован.

Услиједило је излагање Ефраима Зурофа, директора "Центра Симон Визентал" из Јерусалима о теми "Важност правде у сјећању на Холокауст".

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије говорио је о теми "Жртва између стварања и спасења космоса", а Рута Ванагаите из Вилнуса обрадила је тему "Од потпуне неупућености до дубоког саосјећања - мој пут до свијести о Холокаусту и активног ангажмана".

Сутра ће васељенски патријарх Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служити литургију у Јасеновцу поводом обиљежавања 75 година од страдања светих мученика јасеновачких.

Патријарх Вартоломеј сутра ће освештати обновљени Епископски двор у Пакрацу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана