Патријарх васељенском стигао у Хрватску

Срна
Патријарх васељенском стигао у Хрватску

Београд/Загреб - Митрополит загребачко-љубљански Порфирије пожелио је добродошлицу васељенском патријарху у главни град Хрватске Загреб гдје су велике духовне и културне вриједности кроз вијекове на истом простору напајале колико хрватски, толико и овдашњи српски народ.

"Добро нам дошли у наш Загреб, главни град Хрватске", рекао је митрополит Порфирије у обраћању патријарху Вартоломеју, напомињући да је то прва таква посјета у историји Хрватске, али да се нада да неће бити и посљедња.


Он је поручио патријарху Вартоломеју да је дошао у древну хришћанску земљу, земљу богате и високе културе, која је засађена и која се развила, а потом и плодове донијела на вјери и мученичком етосу неподијељене цркве првих вијекова - саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије навео је да су ту културу у Хрватској утемељили ранохришћански мученици из трећег и четвртог вијека и бројни други мученици из времена гоњења цркве, који су пострадали и чије се мошти чувају у овдашњим римокатоличким храмовима, али и у ранохришћанска катакомбама са моштима знаних и незнаних мученика, у древном православном манастиру Светих архангела у Крки у Далмацији.

Он је подсјетио да светом Фотију, некадашњем патријарху Константинопоља, Срби и Хрвати, заједно са свим Словенима, дугују бескрајну, вјечну захвалност и благодарност, због узвишеног дјела христијанизације и слања свете браће Кирила и Методија у њихову просветитељску мисију.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије је подсјетио да ће патријарх Вартоломеј отворити у Загребу научни скуп посвећен новим мученицима пострадалим у логору смрти у Јасеновцу, који су гарант спасења и највећи залог мира.

"Јасеновачки новомученици, мада су пред Господом просијали у српском роду, заправо више и не припадају само њему, него су молитвеници пред Престолом Божијим за читав свет, свевремено су благо васељенског хришћанства", рекао је митрополит Порфирије.

Он је навео да се, сјећајући невиних жртава, новомученика јасеновачких, поучавамо да право на живот и достојанство човјека као иконе Божије припада свакоме без изузетка.

"Према томе, дужни смо, ако желимо хришћанима се назвати, да искажемо једнако поштовање према свим невиним жртвама", рекао је он.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије је додао да овдје нема мјеста за разлике, било етничке, вјерске, расне, партијске или било какве друге, јер Србин или Хрват, муслиман, Јеврејин или Ром, или било ко други, ако невино пострада, је Божији мученик постаје.

"Према томе, за нас се не поставља питање да ли ћемо и како жалити сопствене жртве, а како ћемо осудити грехе и злочине других. Шта је од тога природније!", навео је он.

Питање је, међутим, додао је он, како ћемо постати способни да поштујемо и жалимо невине жртве других и на који ћемо начин успјети да видимо своје гријехе и промашаје.

"Када то постигнемо тада ћемо стећи претпоставку помирења народа и започећемо нову епоху правде и истине", истакао је митрополит Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана