Патријарх разговарао са Мандићем и Кнежевићем: Слободно изјашавање на попису од највиталнијег значаја за СПЦ

Срна
Патријарх разговарао са Мандићем и Кнежевићем: Слободно изјашавање на попису од највиталнијег значаја за СПЦ

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије и вође коалиције Демократски фронт (ДФ) у Црној Гори Андрија Мандић и Милан Кнежевић сагласили су се да је слободно изјашњавање на предстојећем попису становника у Црној Гори од највиталнијег значаја и за Српску православну цркву (СПЦ) и за државу.

Они су током сусрета у Патријаршији изразили увјерење да ће се тај важан догађај, први пут послије Другог свјетског рата, одвијати у демократској атмосфери, саопштено је из СПЦ.

Патријарх Порфирије је истакао да Црква веома цијени Мандићеву и Кнежевићеву личну, као и жртву коју су њихови ближњи, заједно са цијелим вјерним народом и другима који су се противили безакоњу, поднијели у борби против неправедног и дискриминаторског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

- Отпор нашег народа покушају отимања светиња и друге црквене имовине стопио се са борбом за очување идентитета, православне вере, српског народног имена и културе. Све што је наш народ тих месеци у Црној Гори, предвођен Црквом, чинио, задивљујуће је - рекао је патријарх Порфирије.

Мандић и Кнежевић су изразили задовољство што Његова светост Порфирије сада као патријарх, а и раније као митрополит загребачко-љубљански, у јавним обраћањима увијек упућује подршку и изражава бригу за положај српског православног народа у Црној Гори.

Лидери ДФ-а су обавијестили патријарха о ријешености коалиције коју представљају да, послије задовољавајућих измјена Закона о слободи вјероисповијести, предузму даље политичке и законодавне активности.

Те активности ће, у складу са европском, али и добром праксом у Србији, још прецизније утврдити значај и улогу СПЦ у савременом црногорском друштву, не занемарујући ни мало равноправан положај других традиционалних цркава и вјерских заједница.

Они су патријарху Порфирију посебно захвалили за упознавање јавности о кључној и по свему историјској улози коју су блаженопочивши патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије, заједно са другим српским епископима, имали при покретању хришћанског народног отпора и, напосљетку, мирном разрјешењу антагонизама који су били посљедица наметања неправедног закона.

Патријарх Порфирије је нагласио да истицање те помало занемарене улоге његовог блаженопочившег претходника (Иринеја) у мирном и повољном разрјешењу кризе види као сопствену обавезу, посебно имајући у виду, како је рекао, да је са патријархом Иринејем водио дуге разговоре о положају СПЦ и српског народа, како на Косову и Метохији, тако и у Црној Гори, и да о тим питањима, у свему насљеђује став који је Црква утврдила кроз Сабор и Синод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана