Патријарх Порфирије служио на Благовијести у Загребу

Srna
Патријарх Порфирије служио на Благовијести у Загребу

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на Благовијести Пресвете Богородице, Свету литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, поручивши да Бог никада не чини насиље над људском слободом.

Патријарх је у бесједи истакао да човјеку најчешће оно што је воља Божја, у најмању руку није потпуно разумљиво у датом тренутку, објављено је на сајту Српске православне цркве. 

"Међутим, ако пројавимо поверење, ако имамо став који је једанпут за свагда зацртала Пресвета Богородица и у наше име, Нека буде по речи Твојој, пре или касније оно што је израз воље Божје и промисла Његовог о нама, ма колико у датом тренутку не разумели, откриће нам се у пуноћи и биће нам потпуно јасно да је то спасоносна реч и да је то спасоносни пут за свакога од нас појединачно", навео је патријарх Порфирије. 

Његова светост је истакао да када се архангел Гаврило јавио Пресветој Богородици ријечима "Радуј се, благодатна", она није разумјела о чему је ријеч, али је имала дубинску вјеру у ријеч Божју и апсолутно повјерење у Њега, без икаквог размишљања, са пуним повјерењем, без остатка било какве сумње и преиспитавања онога што чује. 

"Она изговара једно једноставно - Нека ми буде по речи Твојој, нека буде по вољи Твојој, баш онако како говоримо свакодневно у молитви Оче наш, нека буде воља Твоја", навео је српски патријарх. 

У тим ријечима, каже патријарх, Пресвета Богородица је у име цијелог људског рода исказала своје да у односу на све оно што Бог хоће и у односу на све оно што Господ промишља о нама. 

Литургији су саслуживали епископ далматински Никодим и свештенство. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана