Патријарх Порфирије: Са посебном радошћу у посјети у Смиљану

Срна
Патријарх Порфирије: Са посебном радошћу у посјети у Смиљану

БЕОГРАД/СМИЉАН - Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је са посебном радошћу посјетио данас, на празник Светог пророка Илије, Епархију горњокарловачку како би у личком мјесту Смиљан освештао обновљени древни Храм Светих апостола Патра и Павла, који је у вријеме посљедњег рата /у Хрватској/ дјелимично оштећен и опљачкан.

"У овом храму је службовао парох Милутин Тесла, отац знаменитог нашег научника Николе Тесле, који се родио 10. јула 1856. године у парохијском дому поред цркве, да би већ следећег дана велики српски научник био крштен у њему", написао је патријарх Порфирије на свом профилу на "Инстаграму".

Патријарх је напоменуо да се на овај дан молитвено обиљежава сјећање на мученичко страдање православних Срба које се догодило прије 81 годину у Смиљану на Илиндан 1941, а које је настављено и наредних августовских дана, када је побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и дјеце до стараца.

"У гробници поред Цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака.

Вечан спомен свим невиним жртвама и царство им небеско", навео је патријарх Порфирије. Патријарх је након освештања служио Свету архијерејску литургију у овом храму, уз саслужење преосвећених епископа гоњокарловачког Герасима и осјечкопољског и барањског Херувима, те презвитера и ђакона Епархије горњокарловачке, у молитвеном присуству вјерног народа.

Мјесто Смиљан је широм свијета прославио један од најзначајнијих и најутицајнијих научника и проналазача Никола Тесла, који се родио 10. јула 1856. године у парохијском дому, одмах поред Цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служио његов отац, угледни и образовани протојереј Милутин. У том храму је велики српски научник и крштен већ дан по рођењу. Историјска посјета патријарха Порфирија подудара са обиљежавањем 81 године од мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. године.

У масовној гробници поред Цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака. Усташе су, у намјери да затру сваки траг народа који је изњедрио Николу Теслу, 1942. године цркву сравнили са земљом. Обнова Цркве у Смиљану почела је 1986. године средствима Срба из Чикага, да би током посљедњег рата од 1991. до 1995. обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана