Патријарх Порфирије: Нисмо дошли да судимо било коме, већ да не заборавимо пострадале

Танјуг
Патријарх Порфирије: Нисмо дошли да судимо било коме, већ да не заборавимо пострадале

БЕРАНЕ - Патријарх српски Порфирије изјавио је у манастиру Ђурђеви Ступови, гдје је синоћ допутовао, да је српски народ хришћански, православни и светосавски и да то не значи ништа друго него народ кога је обликовала јеванђељска ријеч, православна вјера која је створила начин живота који се сажима у заповијести да онај који воли Бога не може мрзети, не може бити искључив, већ напротив, може бити само и увијек отворен за све и за сваког.

-Јеванђељске вредности су оно што нас одређује и те вредности су универзалне - истакао је патријарх  Порфирије, који ће данас у селу Велика служити литургију поводом осамдесете годишњице страдања Срба из тог и околних горњеполимских села.

-Ми нисмо дошли овде да судимо било коме или да осуђујемо било кога, јер невине жртве и мученици Божји нису пријемчиви за осуду, а они који су били егзекутори и који су злочинци налазе се на сметлишту историје и у крајњој тами нечовештва. Ми смо, дакле, дошли да не заборавимо оне који су пострадали, да се њима помолимо да ми будемо бољи, да будемо бољи од себе знајући да они, свети мученици Божји, свима увек упућују јеванђељске речи: Опрости им, Боже, не знају шта чине!” - рекао је патријарх, а саопштила СПЦ.

Навео је да се рађа питање у души сваког честитог човјека: зашто и због чега неправда.

-Зашто они који су невини и у датом случај само зато што су православни Срби неправедно треба да страдају. Ту нема логичког одговора, ту нема рационалних излаза. Једини излаз је Господ Исус Христос - поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије допутовао је јуче у Беране, гдје га је у манастиру Ђурђеви Ступови дочекао епископ будимљанско-никшићки Методије.

Српски патријарх ће данас поводом 80 година од страдања Светих новомученика величких и горњеполимских служити Свету архијерејску литургију у Цркви Светих Кирика и Јулите у селу Велика код Плава, саопштила је раније СПЦ.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ је 2017. године канонизовао је страдале у Велици и горњеполимским селима.

У диптих светих тада су прибројане српске жртве нацистичког терора из Велике Ржанице и Горње Ржанице испод планине Чакор пострадале 28. јула 1944. године, придружујући им и 28 дјеце уморене глађу у плавском затвору 1941. године.

Припадници злогласних немачких дивизија Принц Еуген и 21. СС брдске Скендербег су 1944. године, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у горњеполимским селима звјерски поклали или живе у ватру бацили 427 српских нејачи, дјеце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва, наводи СПЦ. У покољу у Велици су, поред Нијемаца, учествовали и балисти и муслиманска милиција из Плава, Гусиња, Бихора и са Косова и Метохије.

Ови нацистичко-фашистички злочини се, сразмјерно броју становника Велике и Горњег Полимља, по монструозности и брзини извршења сматрају међу најтежим у Европи током Другог свјетског рата.

У селима подно Чакора није било куће у којем није страдало двоје или више укућана, а многе породице и куће су заувијек затрте. Скупштина Црне Горе усвојила је 30. јула 2022. године Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана