Патријарх Порфирије: Један смо народ без обзира на границе

Срна
Патријарх Порфирије: Један смо народ без обзира на границе

ПОДГОРИЦА - Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је у селу Велика код Плава да су Срби један народ без обзира да ли га дијеле политичке, социјалне и све друге границе.

Српски патријарх је истакао да све оне имају историјски почетак и крај у Христу, који не познаје границе.

-Ми смо један народ, народ Светог Саве, еванђеоски, народ слободе и мира. Иако постоје политичке границе, ми смо подно Пећке патријаршије, а када знамо ко смо, онда смо Христови и можемо живјети у миру и благостању са свима -  рекао је патријарх Порфирије.

Након што је служио литургију у Цркви Светих мученика Кирика и Јулите у селу Велика код Плава поводом 80 година од страдања светих мученика величких и горњеполимских, патријарх Порфирије је заблагодарио Господу што је сабрао овај скуп Христов и у Христу.

-Мученици горњепољски и велички сабраше нас данас својом крвљу и својим мучеништвом - рекао је патријарх Порфирије.

Његовој светости саслуживали су митрополити црногорско-приморски Јоаникије, захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије, милешевски Атанасије, те епископи пакрачко-славонски Јован, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило, те домаћин владика будимљанско-никшићки Методије.

Владика Методије захвалио је патријарху Порфирију за посјету, истичући да је то нова нада новог доба у коме ће се патња и мучеништво спојити са пјесмом омладине, радости и бити на спас свима.

Прије литургије положени су вијенци на споменик пострадалим Србима тог подручја, а након богослужења служен је парастос и освештани су славски дарови и пресјечен славски колач.

Након Литургије уприличена је академија на којој су учествовали Хор Преподобне Мати Ангелине, гуслар Радован Сукновић, Октет Ризница, професор Драго Перовић и генерал Љубиша Јокић.

Скупу у Велици код Плава присуствовали су лидери и функционери политичких странака из Црне Горе Андрија Мандић и Марко Ковачевић (НСД), Милан Кнежевић и Михаило Асановић (ДНП), Владимир Јоковић (СНП), Милун Зоговић, Дамјан Ћулафић и Момо Копривица (Демократе), као и министар културе Србије Никола Селаковић.

Геноцид у селу Велика у општини Плав починиле су нацистичке војне формације и СС трупе "Скендербег" у другој половини 1944. године, пред крај рата.

Новија истраживања показују да је тада страдало више од 500 цивила, од којих више од 100 дјеце.

Крајем седамдесетих година прошлог вијека на том мјесту подигнут је меморијални комплекс, а Црква Светих Кирика и Јулите освештана је 28. јула 2001. године.

Скупштина Црне Горе усвојила је Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици 30. јула 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана