Парламентарни избори у Срној Гори - избор између Русије и запада

Срна
Парламентарни избори у Срној Гори - избор између Русије и запада

Подгорица - Свјетске агенције пренијеле су данас из Црне Горе вијест о хапшењу 20 особа из Србије, осумњичених за тероризам, уз оцјене о присутним напетостима у тој држави на дан одржавања парламентарних избора, који су представљени као избор између Русије и Запада.

Америчка агенција Асошијетед прес /АП/ наводи да у земљи расту тензије усред гласања које би требало да одреди да ли ће Црна Гора наставити својим западним путем или се поново окренути традиционалном савезнику - Русији.


"Изнесена су страховања да би насиље могло да избије на улицама пријестонице Подгорице између присталица опозиције и владе, након што буду објављени резултати гласања", преноси америчка агенција.

АП истиче да је Црна Гора дубоко подијељена на присталице и противнике интеграције са Западом, а да би исход данашњег гласања могао угрозити НАТО и проширење ЕУ у југоисточној Европи и показати се пресудним за покушаје Кремља да врати утицај на Балкану.

"Опозициони лидери су оптужили премијера Милу Ђукановића за корупцију, непотизам и лоше економско управљање и кажу да покушава да заплаши бираче сугеришући да ће уколико он изгуби, у земљи превладати хаос", додаје АП.

Француска новинска агенција АФП, уз вијест о хапшењу српских држављана у Црној Гори, наводи да се избори одржавају усред тензија због планова Ђукановића за изградњу ближих односа између Црне Горе и Запада.

"Ђукановић настоји да уведе земљу и у НАТО и у ЕУ, што је циљ који се не допада Русији, дугогодишњем савезнику Црне Горе", оцјењује АФП и подсјећа да је Ђукановић једини балкански лидер који је остао на власти од почетка распада Југославије почетком деведесетих година прошлог вијека, након чега је више пута био премијер и једном председник.

Међутим, аналитичари кажу да је Ђукановић сада под притиском, а критичари оптужују владу за непотизам, корупцију и везе са организованим криминалом.

Према најновијим страначким анкетама, Демократска партија социјалиста, чији је лидер Ђукановић, води са мање од 40 одсто гласова, што значи да ће јој можда бити потребни коалициони партнери да формира владу.

АФП подсјећа да су у близини парламента Црне Горе у Подгорици јуче ујутро постављене барикаде да би се зграда заштитила од евентуалног постизборног насиља.

Британска агенција Ројтерс наводи да је Ђукановић данашње изборе представио као избор између наставка интеграције са Западом под владавином ДПС-а и тога да Црна Гора под опозицијом буде сведена на "руску колонију."

"НАТО је прошле године позвао мајушну балканску земљу са 620.000 становника да се придружи Алијанси дјелимично и због забринутости због руског утицаја у Црној Гори, која има јаке клутурне и трговинске везе са њеним традиционалним православним савезником", наводи Ројтерс. /крај/ск

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана