Рекордна излазност грађана на изборима у Црној Гори, до 19 часова гласао око 75 одсто бирача

ГС
Foto: Дојче Веле

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори данас се одржавају парламентарни избори на којима учествује шест коалиција и пет политичких партија.

Локални избори се одржавају у Будви, Котору, Тивту, Андријевици и Гусињу.

На парламентарним изборима у Црној Гори до 19.00 часова је гласлао 74,9 одсто, што је за 3,3 одсто више него на изборима 2016. године, подаци су Центра за мониторинг и истраживање /ЦЕМИ/.
У региону Подгорица излазност је 77,7, на сјеверу 75 одсто, а на југу 71,2 одсто.

На парламентарним изборима 2012. године до 19.00 часова гласало је 66,2 одсто уписаних бирача.

 

Током дана примљено је 550 пријава о неправилностима, од којих се 79 односи на кршење препорука Националног координационог тијела о смањењу епидемиолошког ризика.

Од укупног броја пријава, 35 одсто су поднијели грађани, а 65 одсто посматрачи Цемија.

Према подацима Цемијевих посматрача са терена, на бирачким мјестима је и даље присутан велики број грађана који не поштују препоруке Националног координационог тијела о држању физичке дистанце, нарочито када је ријеч о чекању у реду испред бирачког мјеста.

“Апелујемо на грађане да држе физичку дистанцу, како у редовима испред, тако и унутар самих бирачких мјеста”, поручила је Бјелићева.

Из Цемија наводе да је, током изборног процеса, примијећен и одређени број неправилности, па се тако у Никшићу приликом идентификације од бирача не тражи да скину маску и покажу лице, што је супротно техничким препорукама, а у Подгорици је бирач телефоном сликао гласачки листић.

Током претходних избора Цеми је примио укупно 110 пријава о неправилностима.

Цеми надгледа парламентарне и локалне изборе у пет општина, за које је акредитовао 1.355 посматрача који су распоређени на готово свим бирачким мјестима у Црној Гори.

Бирачко право у Црној Гори има 540.026 грађана, који гласају на укупно 1.217 бирачких мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана