Паравињи можда опет суде?

Jutarnji.hr
Паравињи можда опет суде?

Загреб - Aко се испостави да је Aнтонија Билић убијена на било који други начин осим дављењем, суђење Драгану Паравињи морало би се поновити, јављају агенције.

Подсјетимо, прије неколико дана случајно су пронађене људске кости код Јосипдола, за које се ДНК анализом јуче утврдило да припадају Aнтонији Билић, за чију смрт је на 40 година осуђен Драган Паравиња.

Њена породица сазнала је да су нађене кости Aнтонијине свега десетак минута прије јавности и то путем телефона, што њихов адвокат сматра скандалозним.

Међутим, иако је анализом утврђено да се пронађене кости припадале 17-годишњој Дрнишанки, за сада се не зна тачан узрок смрти.

Aдвокат породице Билић тврди да би се суђење Драгану Паравињи могло поновити ако се утврди да је Aнтонија убијена на било који други начин осим дављењем, како је наведено у постојећој оптужници.

Он је рекао и да вјерује да није немогуће да се тако нешто утврди, али и додаје да нови докази не би требало да утичу на висину казне. "Паравиња јесте убица и то је судским поступком утврђено", рекао је он за "Слободну Далмацију".

24сата.хр подсјећају да је полиција у камиону Паравиње нашла трагове да је Aнтоније била у возилу.

Паравињи није помогло ни што је претходно детаљно очистио кабину, промијенио тепихе, а покриваче спалио.

Полиција је такође нашла врло мало трагова крви, неколико длака и слину Aнтоније Билић.

Ипак, поставља се питање, ако ју је задавио, зашто је толико детаљно чистио кабину, пишу 24 сата.хр.

За то вријеме, Паравиња штрајкује глађу у својој ћелији у шибенском затвору, незадовољан казном затвора од 40 година.

Т портал преноси и да је он, када је видио вијест на телевизији о пронађеним костима, рекао "То је нето ту бацио", имплицирајући да је нето тијело подметнуо.

Породица Билић резултате ДНК анализе сазнала 15 минута прије јавности

Синоћ у 20 часова одржана је ванредна прес конференција гдје су објављени резултати ДНК анализе и обдукције посмртних остатака пронађених код Јосипдола чијом анализом је поврђено да се ради о несталој Дрнишанки Aнтонији Билић.

Како је за ХТВ рекао адвокат породице Билић, Винко Љубичић, они су о резултатима анализе били обавијештени свега 15 минута прије конференције за медије у 20 часова.

Љубичић истиче да није било никаквог разлога за тајновитост те такав потез сматра изузетно некоректним.

Упитан да је ли тиме случај Aнтоније Билић завршен, Љубичић је рекао:

- Па по мени вјероватно да, али из тог случаја би многи требали извући одређене поуке. Да ли је то уобичајено, да је ли то прихватљиво, да ли је то разумљиво да једна породица годину и по дана буде овако у неизвјестности, практично на рубу живота и опстанка?

За то вријеме, министар унутрашњих послова Ранко Остојић најавио је истрагу о евентуалним пропустима у потрази за несталом Aнтонијом.

Подсјетимо, како је писао Јутањи лист, истражиоци су прави одговор на пиотање гдје је Aнтонијино тијело можда имали још прије 17 мјесеци.

Тада је Драган Паравиња у соби за испитивање Центра јавне безбједности у Бањалуци признао да је убио малољетну Дрнишанку.

Иако је лагао да је тијело одбацио у језеро Брљан, чини се да је у свом признању полицији ипак оставио, сада се показало, можда и кључни траг гдје је дјевојчино тијело.

У исказу је објаснио да је, након што је Aнтонију убио, одмах кренуо према Огулину на истовар камиона.

- На једном од одморишта, чијег се имена не могу сјетити, зауставио сам камион и у један од контејнера избацио Aнтонијину торбу коју нисам отварао - рекао је. Након тога се упутио на истовар код Огулина.

Истражиоци су Јутарњем листу одмах након испитивања открили да су закључили двије ствари.

Прво, Драган Паравиња говори истину кад каже да је Aнтонију повезао, напао и убио.

И друго, лагао је кад је рекао да је тијело бацио у Брљан.

Није их разувјерила ни прецизна карта коју им је сам нацртао и на којој је означио један од три моста с којег је тијело наводно бацио у воду.

A током суђења је потврђено да код Брљана камион није заустављао.

Дакле, истражиоци су од тог 26. јун 2011. баратали с четири важне чињенице: Паравиња се Aнтонијина мобитела ријешио код Модруша.

Њену торбу бацио је код Модруша.

На том подручју, већ тада је показивало вјештачење камиона, угасио се тахограф на 22 минуте.

A признању да је тијело бацио у Брљан, како су нам сами открили, нису у потпуности повјеровали.

Тој тврдњи у прилог нису ишли ни налази вјештака.

Зашто су онда с   љедећих седам дана беспилотном летјелицом и словенским војним сонарима претраживали Брљан који су на крају исушили, а на Модруш су се вратили, према признању ГСС-а, тек у новембру?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана