Парадокси Брнабић-Тачи, доручак-вечера и породичне фотке

Танјуг
Парадокси Брнабић-Тачи, доручак-вечера и породичне фотке

Београд - Парадоксално је да Београд и Приштина сада имају мање проблема да комуницирају него неке земље чланице ЕУ када је ријеч о Косову, пише Еурактив.

Како се наводи у анализи портала, "косовска загонетка" је надвила своју сијенку над предстојећим самитом лидера Западног Балкана у Софији и "није сигурно да ће сви гости бити за истим столом", а вјероватно неће бити ни чувене "породичне фотографије".

Портал подсјећа на недавне изјаве шпанског премијера Маријана Рахоја о томе да је проблематично што се у Бриселу истовремено говори о проширењу и државама које нису признате.

"То нас брине", рекао је Рахој.

Еурактив истиче и да је Рахој крајем марта на маргинама Самита ЕУ рекао свом бугарском колеги Бојку Борисову, чија земља предсједава Унији, да ће "имати проблема са балканским самитом у Софији", као и да је "запретио да неће доћи због Косова".

Како је најављено, Рахој је спреман да буде присутан на неформалној вечери 16. маја, али и да "неће доћи на доручак".

О шпанском "не" се писало и протеклих мјесеци, а недавно су се појавиле информације и да Кипар и Румунија не желе да буду за столом са представником Косова. Са посебном пажњом се прати и став преостале две чланице ЕУ које не признају косовску независност - Грчке и Словачке.

"Став словачких власти је да је мјесец до почетка самита довољно времена да се преговорима дође до рјешења прихватљивог за све", пише Еурактив и наводи да су власти у Словачкој поручиле да ће "коначна одлука бити донијета у зависности од даљих дешавања".

Слична порука је стизала протеклих дана из Србије, а Еурактив пише да ни Србија није потврдила учешће у другом дану преговора.

"Српска премијерка Ана Брнабић и косовски предсједник Хашим Тачи су се већ сусретали под окриљем ЕУ, било је и више 'породичних фотографија' са лидерима Косова, али не и са свим чланицама. Посљедњи самит на ком су биле позване и све земље Западног Балкана био је 2003. у Солуну заједно са тада 15 чланица, али тада је Косово било под међународним протекторатом и представљао га је изасланик УН", наводи се.

Бугарска министарка спољних послова одбацила је тврдње да "самит пропада", као и приче о изостанку Румуније и Кипра. Рекла је да су све позване земље потврдиле учешће, изузев Шпаније.

"Текст декларације је припремљен и тренутно трају консултације. Једино питање је да ли ће он бити објављен у име свих 28 чланица плус шест земаља Западног Балкана или само у име чланица", рекла је Екатерина Захаријева.

Проблема са коначном формом документа иза које би стала цела ЕУ било је и недавно, када је Европска комисија износила своју стратегију проширења.

И овог пута је спорна формулација "балканска шесторка" (WB6), због тога што Косово ставља у исту раван са Србијом, БиХ, Македонијом, Црном Гором и Албанијом, а споран је и обичај заједничког фотографисања.

Како је објавио Радио Слободна Европа, текст има само 13 пасуса и "веома мало политичког контекста".

"Иако је радни наслов Декларација самита у Софији, земље које не признају Косово инсистирају на томе да се финална верзија зове само 'Закључци бугарског предсjедавања'", наводи се.

Такође, Еурактив наводи да институције ЕУ верују да ће се "косовска загонетка" рjешити када Србија уђе у посљедњи круг процеса придруживања и када ће бити затражено да "Београд призна Приштину".

"Мање је јасно каква је стратегија за земље као што је Шпанија и њихов став према Косову, као и да ли је на дужи рок уопште могуће говорити о косовском путу ка ЕУ", пише Еурактив.

Самит у Софији ће трајати два дана - првог дана ће учествовати земље чланице ЕУ, а другог дана представници земаља Западног Балкана. Засад се не зна да ли ће другог дана било ко од званичника, чак и на нижем нивоу, из земаља ЕУ бити учесник разговора.

Иако ће самитом предсједавати Бојко Борисов, Еурактив као "главне играче" наводи првог човјека Европског савјета Доналда Туска и шеф Европске комисије Жан-Клода Јункера, а у Софији ће бити и шефица дипломатије Федерика Могерини и комесар Јоханес Хан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана