Парадa поноса завршена: Неколико повријеђених, 20 приведених ФОТО

Б92, Вијести, Танјуг
Парадa поноса завршена: Неколико повријеђених, 20 приведених ФОТО

Будва - Упркос бунту грађана Будве и представника политичких партија, који су тражили да се одложи најављена Парада поноса, она је данас ипак одржана испод бедема Старог града.

Иако је Парада завршена, страсти у Будви се не смирују.

Групе на више локација провоцирају полицију, скандирају.

Око 20 младића је управо приведено.

Организатори процјенују да је на Паради било око 120 људи.

Учесници су са два бродића испловили у непознатом правцу из будванске марине.

Парада поноса је завршена, али каменовање учесника и даље траје, јављају, подгоричке "Вијести".

Једна жена је погодила омбудсмана Шућка Баковића шишарком у раме, а његовог замјеника Маријану Лаковић каменом у ногу.

Директор ЛГБТ Форума Прогрес Здравко Цимбаљевић казао је да није очекивао овако негативну реакцију грађана.

- Ово је права слика Црне Горе - казао је Цимбаљевић.

Он је одбацио наводе да су учесници Параде провоцирали ношењем црногорске заставе.

- И ми смо Црногорци и имамо право да носимо заставу - казао је он.

Пред почетак прве Параде поноса у Будви почели су нереди, а на учеснике Прајда бацане су каменице, јавља Б92.

Присуство полиције је појачано.

Званичан почетак Параде поноса у Будви заказан је за 12 часова, али је већ дошло до сукоба група младића с полицијом.

Полиција је из парка у ком је почело окупљање, учеснике удаљила ка хотелу “Авала”, пишу подгоричке “Вијести”.

Десетак младића гађало је јајима аутобус у ком су били ЛГБТ активисти, уз повике: “Болесници”, “Пе....”.

У аутобусу је било око 30 активиста, који се тренутно налазе у малом парку, близу Старог града, окружени великим бројем полицајаца.

Нешто мање од сат времена прије почетка Параде, у Градском парку дошло је до кошкања полиције и групе младиће, међу којима је био и познати боксер Никола Сјеклоћа.

На тераси хотела “Могрен” налази се група младића који узвикују: “Убиј, убиј, пе....”.

Како јавља Танјуг, неколико нападача је већ приведено.

У кафићима на шеталишту је много посјетилаца, међу којима има доста мјештана и становника Црне Горе. Већина у Црној Гори је против организовања Параде.

У Будви су, уочи одржавања прве Параде поноса, освануле читуље са именом предсједника ЛГБТ Форума прогрес Здравка Цимбаљевића, организатора геј поворке.

Непознате особе излијепиле су читуље у више дијелова града.

Цимбаљевић је раније казао је да ће Парада поноса у Будви бити показатељ колико је црногорско друштво у стању да прихвати и његује различитости.

Незадовољство одржавањем геј параде у Будви исказали су и навијачи фудбалског клуба “Партизан” из тог приморског мјеста, а у метрополи црногорског туризма организовано је потписивање петиције против одржавања Поворке поноса.

Угоститељи будванских локала синоћ су око пола један у знак протеста угасили музику у својим објектима.

Из Владе Црне Горе раније је поручено је да се одржавањем Параде поноса жели послати порука да је Црна Гора друштво у коме се поштују људска права, а из полиције да ће предузети све мјере да манифестације протекне безбједно.

Министар заштите људских и мањинских права Суад Нумановић рекао је да Влада Црне Горе подржава одржавање Параде.

- Парада поноса у Будви биће показатељ укупних промјена у црногорском друштву на европском путу - истакао је он.

Нумановић није желио да се директно изјасни на питање да ли ће лично присуствовати Паради поноса у Будви, али је казао да ће том скупу свакако присуствовати представник Владе Црне Горе.

Помоћник директора Управе полиције Црне Горе Никола Јањушевић истакао је да ће полиција урадити све што је у њеној надлежности, како би скуп протекао без инцидената.

Он није желио да прецизира колико ће полицајаца обезбјеђивати Параду, наводећи да ће полицајаца бити “довољно”.

- Полиција ће, у складу са својим законским овлашћењима, урадити све што је потребно како би скуп протекао у мирној атмосфери и без инцидената - истакао је Јањушевић.

Према незваничним информацијама, за безбједност учесника Параде поноса у Будви биће ангажовано око 400 полицајаца, међу којима и припадници специјалних јединица.

Из ЛГБТ Форума прогрес најавили су да ће до краја љета бити одржана још једна Парада поноса у Црној Гори.

Неколико невладиних организација из Србије, окупљених у коалицију “Корак”, осудиле су говор мржње и позив на линч организатора прве црногорске Параде поноса.

Они истичу да је парада легитиман начин којим припадници ЛГБТ заједнице желе да укажу на свој тежак положај.

Коалиција “Корак” је изразила наду да ће надлежне институције обезбједити сигурност свих учесника параде, као и да ће надлежни органи брзо и ефикасно реаговати у процесуирању пријетњи.

Београд прајд поздравио Параду у Црној Гори

Београд прајд поздравио је данас одржавање Параде поноса у Будви и оцијенио да она може бити од стратешке важности за развој ЛГБТ права у Црној Гори.

 - Парада у Будви одржана је легално, ненасилно, уз поштовање и уважавање разлика. Међутим, друга страна је показала своје лице када су хулигани напали колону. Још више забрињава чињеница да су се њима придружили и грађани који су каменовали и водом поливали учеснике Параде, наводи се у саопштењу Београд прајда.

Како се даље наводи, “ово указује да поред постојања тзв. политичке воље, мора перманенто да се ради на промени система вредности друштва у коме је јавно исказивање насиља могуће”.

- Грађани и грађанке могу да се не слажу са организовањем Параде поноса у Будви, али не смеју да својим деловањем ускраћују та права другима, нити да директно угрожавају живот учесницима, наводи се у саопштењу.

Београд прајд је оцијенио да Парада поноса у Будви треба да буде схваћена као генерална проба истог скупа у Подгорици.

- Парада поноса у Будви је проба за параду у Подгорици најављену за 27. октобар, а чији ће исход недвосмислено показати како се црногорска држава, власт, институције и политичари заиста односе према својим грађанима, саопштено је из Београд прајда.
 

“Очекујемо шетњу без проблема у Београду”

Организатори Прајда у Београду, послије данашњих сукоба на Паради поноса у Будви, очекују да ће шетња, заказана за 28. септембар ове године, ипак, проћи без проблема.

Овогодишњи “Прајд вик” предвиђено је да траје од 20. до 28. септембра, а биће завршен шетњом улицама главног града

Члан Организационог одбора београдског прајда Горан Милетић очекује да ће све проћи “како треба” и додао да искуства из претходних година говоре да не треба давати прогнозе.

Он је додао да је од почетка године одржано неколико координационих састанака, а један од највећих био је крајем прошлог мјесеца гдје су били представници свих релевантних државних органа, Министарства правде, МУП-а, повјереница за заштиту равноправности, представници Канцеларија за људска и мањинска права, града Београда.

- Код нас све зависи од политичке воље и свима је јасно чија политичка воља је потребна да се прајд одржи, као и за борбу против корупције, нагласио је Милетић.

Он је додао да је држава “прошлогодишњом забраном Параде поноса” послала више тужних порука, а прва је да не поштује сопствени Устав и закон, јер, према Уставу и закону, не могу да забране такав скуп.

- Послала је поруку да не стоји иза сопствених грађана, већ да стоји иза неких који нападају, користе насиље, претње, нагласио је Милетић.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић подсјетила је да је, пресудом Уставног суда из априла 2013, послата јасна порука да ограничење слободе окупљања из безбједоносних разлога представља заправо кршење Уставом гарантованог права.

- За друштво у Србији је важно да се прошири свест о толеранције и то је много битније од тога што се сваки пут понавља иста прича да Европа нешто тражи и да се очекује признање Европе ако је прајд организован, нагласила је она.

Пауновићева је подсјетила да Парада поноса није само шетња улицама, већ да су за “Прајд вик” најављене бројне манифестације, округли столови, гдје ће се говорити о питању унапређења положаја ЛГБТ заједнице.

- Шетња представља завршницу активности. Верујем да ћемо до тада успети да створимо неопходне предуслове да до шетње и дође, нагласила је она.

Повјереница за заштиту равноправности Невена Петрушић нада се да ће ове године Парада поноса бити одржана у сигурном и безбједном окружењу.

- То је начин да свима покажемо да смо као друштво, пре свега, привржени идеји људских права, да смо спремни да поштујемо људска права и да умемо да уважимо право на различитост, навела је Петрушићева.

Она је поздравила одржавање прве Параде поноса у Црној Гори и додала да вјерује да ће се стећи услови да се парада у Србији одржи у безбједном окружењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана