Папа поручио Хрватима да се стрпе у вези с канонизацијом Степинца

Agencije
Папа поручио Хрватима да се стрпе у вези с канонизацијом Степинца

ВАТИКАН - Премијер Андреј Пленковић обновио је позив папи Фрањи да посјети Хрватску и изразио наду да ће та посјета бити реализован у правом тренутку иако Свети отац у правилу бира мање европске земље без стриктне католичке већине, а у вези с канонизацијом кардинала Степинца кључна порука је "стрпљење".

 

"Задовољство ми је данас да смо били примљени код папе Фрање... Ја се надам да ће у правом тренутку он доћи посјетити Хрватску", рекао је Пленковић у изјави за новинаре након сусрета с папом Фрањом и ватиканским државним секретаром кардиналом Пиетром Паролином.

 

Након аудијенције, која је трајала 22 минута, хрватски премијер и папа размијенили су поклоне.

 

Пленковић је папи поклонио распело "Распети крист" Дамира Матаушића и други свезак Берамског бревијара написан на глагољици. Од папе је добио медаљу с кључним порукама солидарности и сарадње, те неколико књига - његових радова.

 

На питање новинара да ли су и овај пут разговарали о канонизацији кардинала Алојзија Степинца, Пленковић је рекао да је у кратком разговору са Светим оцем и кардиналом Паролином споменута и та тема.

 

"Позиција Владе конкретно у овом случају, а могу рећи и цијелог хрватског народа, да су наша очекивања и жеље познати, ту се ништа не мијења. Оно што очекујемо је да се цијела та процедура како и треба доврши у оквиру Католичке цркве. Порука коју имамо је порука стрпљење", казао је.

 

Разговарали су и о БиХ

 

Разговарали су и о темама у заједничком интересу хрватског предсједања Савјетом ЕУ и папине глобалне улоге, посебно зато што је Пленковић дошао у ову другу посјету Ватикану и у својству премијера земље која предсједава Савјетом ЕУ.

 

Ту је посебно ријеч о миграцијама - како спријечити незаконите и уредити законите, борби против сиромаштва и социјалне искључености, демографским изазовима у Европи те заједничким напорима у борби против климатских промјена.

 

Упитан да ли је било ријечи о проширењу ЕУ, с обзиром на то да је папа био у посјети Албанији и Сјеверној Македонији, премијер је казао да је и та тема била дотакнута, посебно у разговору с кардиналом Паролином, те да им је рекао да ће самит у мају у Загребу послати снажну поруку сусједним државама у вези с европском перспективом.

 

"То наилази на одобравање јер дијелимо став да само агилном политиком, активним укључењем можемо потакнути реформске процесе, досегнути и вриједности и стандарде."

 

Пленковић очекује да се уочи самита ријеши питање о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, посебно након јучерашњег извјештаја и приједлога Европске комисије о реформи методологије преговора.

 

Што се тиче БиХ, која је такође била тема разговора у Ватикану, Хрватска изразито води рачуна о односима с том земљом, рекао је премијер, посебно о положају Хрвата као равноправног, конститутивног народа, казао је.

 

"Наилазимо на разумијевање овдје у Светој столици о тој теми."

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана