Пао у гроб па тужио општину: "Звао сам из гроба 112, смијали су се"

ГС
Пао у гроб па тужио општину: "Звао сам из гроба 112, смијали су се"

ЗАДАР - Мјештанин који је упао у гроб на новом гробљу у Сукошану код Задра, због чега се тешко повриједио, добио је судски спор против Општине Сукошан.

Судија Општинског суда у Задру, Сталне службе у Бенковцу, Игор Бергхаус пресудио је у четвртак, 21. децембра, одштету од 1793.09 евра утврдивши како је за његову несрећу и повреде одговорна Општина као власник комуналног објекта, пише Задарски.

Несвакидашњи пад догодио се дан прије Дана мртвих, 30. октобра 2016. године, док је Сукошанац са супругом на новом гробљу носио аранжмане у обе руке. Одједном се нашао у јами до прса. 

Осјетио је јак бол у лијевој страни бедра и кука те је распарао панталоне. Супруга је била испред њега те је, када се окренула и видјела га у рупи, почела јаукати. У близини је била и њихова познаница која је викала да изађе док су му "вруће ране", на што је он рекао да не може јер је имао јаке болове.

Како су га обе безуспјешно покушавале извући, рекао им је да причекају те је извадио мобилни телефон из задњег џепа и назвао 112.

"Рекао сам им да сам пао у гроб на новом гробљу у Сукошану, на што су се они насмејали. Објаснио сам им да имам болове у нози и да се не могу смирити, након чега су ме спојили с Хитном службом с којима сам такође причао док сам још био у гробу", рекао је на суду.

Свједочио је да је његова супруга тада назвала директора надлежног комуналног предузећа  Милана Рочака те му рекла да јој је супруг пао у гроб, да је Хитна дошла, да је гроб отворен и постоји опасност да још неко падне. У том тренутку је на гробљу било више од 200 људи, била је недјеља, те се око спорног гроба скупило око 50 људи кад је хитна дошла са сиренама.

Након што је извучен из гроба Сукошанац је колима хитне помоћи превезен у задарску Опшпту болницу гдје му је утврђено потпуно напукнуће у десном кољену и дјелимично напукнуће у лијевом кољену.

"Бетонска плоча која се налази на стази намијењеној за кретање пјешака на гробљу која без упозорења ненадано попусти под тежином просечне особе представља опасну ствар за коју одговара њен власник, овде тужено лице, који с друге стране није доказао нити један од екскулпацијских разлога из чл. 1067. ЗОО-а (Закон о обавезним односима)", наводи се у пресуди те се додаје како складно Закону о комуналном предузетништву одржавање гробља представља комуналну делатност која се као јавна служба обавља од јединице локалне самоуправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана