Паника у региону: Хрвати хоће да пошаљу војску на границу са БиХ и Србијом?

ГС
Паника у региону: Хрвати хоће да пошаљу војску на границу са БиХ и Србијом?

ЗАГРЕБ - Десничарска опозиција у Хрватском сабору поновила је да војска треба да иде на кључне тачке на граници са БиХ и Србијом.

Они су то рекли уочи расправе о илегалним миграцијама и додали да ће војска да спречи илегалне уласке, док је љевица узвратила да мигранти нису претња Хрватској и да десница подрива страхове грађана пред изборе.

Тако суверениста Маријан Павличек тврди да је хрватска граница "пропусна као швајцарски сир", да мигранти шетају том земљом, да се не зна гдје су.

"Ви ограђујете премијера и Владу, а не желите да стављате војску на критичне тачке и ограду према БиХ и Србији", позвао је владајуће и поручио да подизање ограде неће подијелити Хрвате из БиХ, јер прелазе легалне граничне прелазе.

Његов приједлог одбио је ХДЗ-ов Невенко Барбарић, који је истакао да би жица на граници са БиХ дефинитивно пореметила односе и трајно нарушила положај Хрвата у тој земљи. Уосталом, нека неко каже колико кошта, колико би година требало да се постави, рекао је Барбарић.

Видимо шта се дешава у Европи, у Шведској, Данској, како гори Француска, желимо да Хрватска остане безбједна, пустимо војску на кључне граничне тачке и спречимо илегалан улазак, рекао је Марин Милетић (Мост).

"Мостовци" такође тврде да војска на граници није изузетак и да то већ практикује 14 европских земаља.

Далија Орешковић (Центар) има другачије мишљење од десног политичког спектра и каже да мигранти нису претња Хрватској и да је тужно чути како се страх грађана подрива пред изборе.

Прави проблем и претња су негде другдје, проблем је што Хрватска није земља у коју неко жели да дође и остане, рекла је она.

Домагој Хајдуковић (Социјалдемократе) истакао је да "гранична полиција ужива његово повјерење, а да позивање војске значи да им неко не вјерује да ће радити свој посао како треба. Шта ће војска на граници, пуцати у људе?", упитао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана