Пала група која је планирала да ухапси Ђукановића

Агенције
Пала група која је планирала да ухапси Ђукановића

Подгорица - Група од 20 држављана Србије осумњичених за тероризам ухапшена је у Црној Гори дан уочи парламентарних избора, а тужилаштво је саопштило да су приведени планирали напад на грађане у вријеме проглашавања изборних резултата, па чак и лишавање слободе црногорског премијера Мила Ђукановића.

Директор управе полиције Црне Горе Славко Стојановић изјавио је да су држављани Србије осумњичени за стварање криминалне организације и тероризам, као и да полиција трага за једном особом.

- Ова лица су осумњичена да су на територији Црне Горе починила кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам. Они су, како се сумња, ушли у Црну Гору и имали намјеру да прво преузму аутоматско оружје, а потом да у вечерњим часовима изврше нападе на институције система, полицију и представнике државних органа, не искључујући могућност напада на високе државне званичнике - саопштио је Стојановић.

Претходно су медији, позивајући се на незванична сазнања "из кругова" полиције  пренијели да је поменута група у Црну Гору ушла "на основу договора са једном политичком групацијом", ради изазивања оружаних сукоба "широм Црне Горе", на дан одржавања парламентарних избора.

Групу предводи бивши шеф жандармерије Србије Братислав - Бата Дикић, који је такође ухапшен.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић није желио да коментарише случај, са којим је како је рекао упознат, а црногорски премијер и лидер ДПС-а Мило Ђукановић изјавио је да је о Дикићу чуо само из медија.

Он је додао да не очекује никакве инциденте.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да нема никакве податке о хапшењу паравојне криминалне групе у Црној Гори.

Коментаришући наводе да групу предводи Братислав Дикић, Вучић је оцијенио да је ријеч о човеку који је пензионер.

- Ми немамо никакве податке о томе, министар полиције Србије ме је обавестио. Чудан ми је дан на који се то дешава - рекао је Вучић.

Он је додао да ће "остатак коментара" о томе дати данас, "кад се избори у Црној Гори заврше", да не би утицао на њих.

Предсједништво Демократског фронта је саопштило да нико из опозиције није имао контакт са Дикићем.

Из Специјалног државног тужилаштва је саопштено да постоји сумња да је почетком октобра у Србији и Црној Гори формирана криминална организација, с циљем утицаја на законодавну и извршну власт у Црној Гори.

- Сумња се да је план ове организације био да у вријеме проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а да потом заузму просторије Скупштине, с намјером да прогласе изборну побједу одређених политичких партија - саопштено је из тужилаштва.

Тужилаштво додаје да постоји сумња да је план криминалне организације био лишавање слободе премијера Црне Горе. Управа црногорске полиције је прије три дана најавила могућност да у Црној Гори током изборне ноћи буде изазвано насиље. Хапшење држављана Србије обиљежило је парламентарне изборе који су јуче одржани у Црној Гори.

На изборима учествује 17 изборних листа, највише од обнављања вишестраначја у Црној Гори, а оне се боре за 81 мјесто у Скупштини Црне Горе. Међутим, на неким бирачким мјестима гласање је каснило јер се бирачки одбори не сналазе у руковању електронском опремом за индетификацију бирача, што је први пут уведено за ове изборе. Чланови бирачког одбора у Петњици нису знали како да укључе електронски уређај, па се чекало да дођу особе које се у то разумију.

Нешто мање од 529.000 уписаних бирача могло је да гласа на 1.206 бирачких мјеста. Предизборна атмосфера је протекла у знаку подстицања подјела на "за и против Мила". Премијер Мило Ђукановић и његова Демократска партија социјалиста већ 27 година владају Црном Гором, а први пут од средине деведесетих година на изборе излазе самостално. Са друге стране, највећи дио опозиције наступа окупљен у коалиције, за шта аналитичари сматрају да је добро јер тиме "смањују могућност расипања гласова". Предизборни период обиљежило је и питање ко и да ли руши Мила Ђукановића са власти и да ли ће он послије 27 година изгубити трон. Аналитичари су оцијенили да су ово најнеизвјеснији избори у Црној Гори до сада.

Мноштво неправилности

На више бирачких мјеста у Црној Гори забиљежене су неправилности. У Никшићу су затворена сва три бирачка мјеста у оквиру школе, због пријаве да се врши куповина гласова, док је на већини изборних мјеста у Улцињу на кратко нестала струја. У близини бирачких мјеста у Подгорици, Никшићу, Рожајама и Гусињу на свега неколико десетина метара од бирачког мјеста, партијски активисти дијелили су изборни материјал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана