Пахор званично предсједник Словеније

Aгенције
Пахор званично предсједник Словеније

Љубљана - Новоизабрани предсједник Словеније Борут Пахор положио је вечерас заклетву пред парламентом и истакао да ће штитити уставни поредак земље.

Пахор је са 49 година најмлађи предсједник Словеније, а и једини који је доспио на чело државе а да је претходно био на функцији премијера (од 2008. до 2012) и предсједника парламента (од 2000. до 2004 године), наводи агенција СТА.

Пахор је четврти предсједник Словеније, од како је та земља 1991. године прогласила независност од бивше СФРЈ.

На мјесту шефа државе Пахор је наслиједио Милана Кучана, чији је мандат био од 1991. до 2002, Јанеза Дрновшека (од 2002. до 2007) и досадашњег предсједника Данила Тирка (од 2007. до 2012. године).

Пахор је у другом кругу предсједничких избора 2. децембра побједио Тирка са 67,37 одсто освојених гласова.

Како је саопштила прес служба предсједника Словеније, Тирк је у четвртак у Љубљани Пахора обавјестио о дужностима предсједника државе и предвиђеним активностима за 2013. годину.

СТА наводи да Устав предсједнику даје ограничена овлашћења, укључујући расписивање општих избора, предлаже мандатара, именује судије Уставног суда, проглашава законе и поставља на владин предлог амбасадоре Словеније.

Међутим, агенција додаје да су накнадним законима проширена уставна овлашћења предсједника, тако да он, такође, именује кључне личности као што су гувернер централне банке, омбудсман, предсједник Ревизорског суда, комесар за информисање и чланови Комисије за спречавање коруцпије.

Један од првих задатака Пахора на новој функцији управо ће бити именовање новог заштитника људских права, будући да актуелном омбудсману истиче мандат за неколико седмица.

Пахор ће на челу Словеније бити наредних пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана