Пахор препјешачио 450 километара

Агенције
Пахор препјешачио 450 километара

Љубљана - У политици је од 15. године. Био је премијер и предсједник скупштине Словеније, а сада предсједник те земље. За други мандат првог човјека ове алпске земље, Борут Пахор се бори једном од најнеобичнијих кампања. Своју земљу обилази пјешице.

За двије недјеље тражиће опет повјерење народа. Ипак, готово да нема билборде по градовима, а митинге не жели да држи. Опет, према истраживањима, апсолутни је фаворит.

Свој други мандат на мјесту предсједника, Борут Пахор тражи на терену, међу бирачима и то пјешице. До сада је прешао 450 километара. Без ротација и сирена. Стигао је до Иванчне Горице. Каже да је потрошио годишњи одмор и слободне викенде да би са људима причао без микрофона. План је да пређе 1.000 километара.

На питање да ли мисли да ће 1.000 километара бити довољно за побједу, одговара: "Мислим да је за побједу било потребно радити пет година".

Реакције на необичну кампању словеначког предсједника су, међутим, различите. Неки га хвале због младоликог изгледа и добре физичке кондиције, а политички противници га критикују због популизма и тврде да је очаран друштвеним мрежама скоро као амерички предсједник Доналд Трамп.

Иначе, због активности на друштвеним мрежама, Пахора су прозвали "краљем Инстаграма". Медији подсјећају и да је само првом словеначком предсједнику Милану Кучану успјело два пута да понови петогодишњи предсједнички мандат, а оба је пута побиједио већ у првом кругу.

Самоуверено. Некадашњи фото-модел овај пут ће се тркати са пет жена. Уколико се избори за други мандат Пахор обећава наставак добрих односа са Србијом

- Одлично смо сарађивали са бившим предсједником Томиславом Николићем, као и са актуелним Александром Вучићем. Оба су пријатељи, сигуран сам да ћемо ићи са Србијом даље. Подржавамо Србију на путу ка Европској заједници, пријатељи смо и немамо отворених међусобних питања. У тој перспективи мира на западном Балкану, то је једна од најзначајнијих земаља и ја ћу направити све за пријатељске односе - рекао је Пахор.

Спор са Хрватском

Спољнополитички проблем број један, како истиче Борут Пахор, остаје спор са Хрватском око подјеле Пиранског залива. - Тај спор треба рјешавати искључиво дијалогом. Силом не можете и треба одржати дијалог, тако да ћу ја увијек бити на страни дијалога - додао је предсједник Словеније који је за српске медије говорио на српскохрватском језику. А, кроз смијех каже да ни сам није сигуран "који је то језик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана