Пахор одбио вилу на Брду код Крања

Танјуг
Пахор одбио вилу на Брду код Крања

Љубљана - Предсједник Словеније Борут Пахор одрекао се коришћења куће у резиденцијалном комплексу на Брду код Крања, која је 1964. била саграђена за Јосипа Броза Тита, преноси Танјуг.

Вилу су након темељног реновирања користили Пахорови претходници Данило Тирк и Јанез Дрновшек.

Пахоров кабинет саопштио је да је нови предсједник обавијестио Владу да се одриче коришћења те куће, смањујући тако трошкове предсједничког кабинета, а одлуку о њеној намјени препушта Влади, односно државном протоколу.

Кућу од дрвених греда, која је саграђена 1964. године за потребе Јосипа Броза, користили су повремено бивши словеначки предсједници када су жељели да раде у миру и изван градске верве, будући да је смјештена на тридесетак километара од Љубљане, у идиличном природном окружењу, подсећају љубљански медији.

Вјерује се да нови предсједник Пахор својом одлуком жели симболично да покаже како ће бити предсједник “обичних људи”, а не дистанцирани “елитиста”.

То се понекад јавно или тајно знало замјерати његовим претходницима, а луксузна “брвнара” је често била згодан повод за то.

Прије пар година је, како се наводи, за њено реновирање утрошено готово 70.000 евра.

Кућа има два купатила, спаваћу собу и дневни боравак, малу кухињу и финску сауну, као и сва средства модерне комуникације, укључујући могућност одржавања видео-конференција.

Словеначки предсједници немају право на посебну предсједничку резиденцију, како је то случај у неким државама, па су Пахорови претходници вилу користили за писање важних говора или примање посебних гостију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана