Пахор нови предсједник Словеније

Танјуг, фото:delo.si
Пахор нови предсједник Словеније

Љубљана - Нови председник Словеније је Борут Пахор, који је према првим резултатима добио 67 одсто гласова. Пахор позвао на јединство нације, Тирк признао убједљив пораз.

У првој изјави у свом изборном штабу нови предсједник је рекао да неће разочарати своје бираче и грађане Словеније

На изборе је изашао 41 проценат бирача.

Бивши словеначки премијер Борут Пахор позвао је вечерас на јединствено нације, у првом коментару након што су излазне анкете показале да је побједник другог круга предсједничких избора, а његов ривал, актуелни шеф државе Данило Тирка, признао је убједљив пораз.

Пахор је поновио је своју централну поруку о јединству нације у првом коментару након што су излазне анкете показале да је он побједник другог круга предсједничких избора, јавиле су агенције.

Пахор је побједу назвао “само почетком, почетком нечег новог, нове наде и новог времена”. “Неопходно нам је повјерење, узајамно поштовање, спремност да чујемо друге. И независно од тога какве разлике могу да буду међу нама, оно што нас повезује је јаче од тога”, рекао је Пахор.

Актуелни шеф државе Данило Тирк признао је пораз у другом кругу предсједничких избора, али није анализирао разлоге због којих су гласачи дали убједљиву побједу Пахору, јавила је словеначка агенција СТА.

“Захваљујем свим гласачима који су се данас одазвали, посебно онима који су ме подржали, али њих је било веома мало да добијем други мандат”, рекао је Тирк у првој изјави након саопштавања првих неслужбених резултата, према којима је Пахор добио око 65 посто гласова.

У изборном штабу Тирка видно је било разочарање излазним резултатима.

“Очекивали смо више”, рекао је шеф изборног тима Игор Прибац који је такође указао на мали одзив бирача.

Словеначка изборна комисија (ДВК), медији и агенције за испитивање јавног мњења, на основу првих прелиминарних, незваничних резултата, прогласили су Пахорову победу.

Агенција Медиана је пројектовала побједу Пахора са 67,03 одсто гласова, док је актуелни предсједник Данило Тирк, такође по излазним анкетама на 12.000 узорака са свих биралишта, добио 32,97 одсто гласова, јавила је словеначка агенција СТА.

Коментаришући малу излазност грађана на изборе, по неслужбеним резултатима око 40 одсто, Пахор је рекао да повјерење у државне институције треба да буде враћено, али и да те инстутиције треба да заслуже то поверење преданим радом у заједничком интересу.

Избори у сијенци протеста

По први пут у историји Словеније оба предсједничка кандидата припадају лијевој политичкој опцији, која се након првог круга избора, симболички поделила на “нову љевицу” чији је представник Борут Пахор и “стару љевицу” чији је кандидат досадашњи предсједник, Данило Тирк.

Словеначки грађани који су ових дана демонстрирали против свих политичких опција и политичара, данас су бирали предсједника који ће наредних пет година вршити функцију “оца нације”. 1.700.000 људи има право гласа у Словенији.

Велике демонстрације, такође прве у историји Словеније, које је ових дана потресају, ће неминовно утицати на резултат избора, јер су кандидати у својим посљедњим јавним наступима пред изборе, морали и њима да се позабаве.

Поред тога, појавили су се и позиви да се предајом неважећих листића данас демонстрира и одбацивање оба кандидата као дјела критиковане цијеле политичке сцене Словеније. Упркос томе, без обзира на висину излазности, један од кандидата ће постати предсједник.

Данило Тирк, је раније изјавио да не жели да предвиђа исход гласања, али је додао да је оптимиста.

Он је, након што је гласао на свом бирачком мјесту, изјавио да влада мора да слуша вољу народа, а не да га застрашује, јавила је словеначка агенција СТА.

“Подршка мени је у посљедње вријеме расла. Остајем оптимиста и рачунам на сваку подршку”, рекао је Тирк, изразивши наду да ће словеначки гласачи направити прави избор.

Говорећи о готово свакодневним протестима у словеначким градовима због незадовољства корумпираним елитама и лошом социјално-економском ситуацијом, Тирк је нагласио да је потребно “слушати и чути учеснике протеста”.

“Ову владу је потребно одвратити од наметања страха. То има јако лоше резултате, који су разлог изразито ниске подршке међу грађанима. Крајње је вријеме да(влада) почне да слуша” народ, рекао је Данило Тирк.

Тирк је оцјенио да у словеначкој политици практично више и не постоји подјела на десну и лијеву фракцију, наводећи да је таква “поларизација вјештачка”.
“Једина битна поларизација данас у друштву је између огромне већине оштећених људи и арогантних власти које их не слушају. Тренутној влади потребно је рећи да мора да битно мијења ствари”, казао је предсједнички кандидат и актуелни предсједник.

Борут Пахор, према свим истраживањима пред изборе је имао убјдљиву, скоро референдумску предност пред Данилом Тирком. Побједа Пахора у првом кругу је, за њега, била дизање из “политички мртвих” након пада владе коју је водио и одласка са мјеста предсједника до тада водеће, владајуће странке. Сам каже да је у ове изборе ушао “са шансама бубе” и - успио.

Пахор је раније изјавио да има “добар предосјећај” када је у питању исход другог круга предсједничких избора, али је додао да гласање још није завршено и да још ништа није одлучено.

“Да није тако, не бисмо вјеровали у оно што радимо”, рекао је он.

Пахор је подсјетио да је његов пут ка кандидатури за предсједника Словеније почео прије шест мјесеци, када је само шачица младих људи вјеровала у његов успјех.

Како је додао, све више људи почело је да вјерује “да само заједно могу да побједе овај проблем”.

“Данашњи евентуални изборни успјех неће бити успјех Борута Пахора, већ успјех некога ко је устао како би са другима ујединио снаге и изборио се са овим питањима, како бисмо остали у срцу здраве и развијене Европе”, казао је он раније данас.

Говорећи о готово свакодневним протестима у словеначким градовима због незадовољства корумпираношћу политичара и социјално-економском ситуацијом, Пахор је рекао “да би желио да те демонстрације разумије као израз незадовољства”.

“Али, ми морамо да позивамо на мирне и адекватне акције државних власти. Ово друштво ћемо успјети да избавимо из кризе само у умјереној и толерантној средини. То вам обећавам”, поручио је Борут Пахор.

Очито је да су за њега данас гласали гласачи склони и лијевој и десној политичкој опцији, што је већ у првом кругу био историјски преседан.

Аналитичари кажу да Борут Пахор можда није идеалан избор, али је у сваком случају бољи од Данила Тирка који је формално политички неопредјељен, али иза њега стоји такозвана “стара гарда”, на челу са Миланом Кучаном. Одласком Данила Тирка са предсједничке функције би “коначно умрли моћ и мит старе гарде Милана Кучана”, а рушењем тог мита би се руши и мит о политичко-пословној успјешности Зорана Јанковића као једног од чланова подмлатка ове гарде која је Словенијом углавном и владала посљедњих 20 година, сматрају они.

Поред тога једна од најтежих критика Данила Тирка је и то што је посљедњих дана, када су Словенију потресале демонстрације, заборавио да је још увијек предсједник и представник свих грађана, и у својим јавним наступима демонстрирао само своју жељу да добије још један предсједнички мандат.

Око 3.300 гласачких месјта затворено је у 19 сати.

Већ сутра су у Марибору најављене нове демонстрације револтираних Словенаца.

Кратка биографија Борута Пахора

Борут Пахор је рођен 1963. године, 1987. године је дипломирао политикологију и од тада се активно бави политиком.

Највиша политичка функција коју је досегао је било мјесто предсједника Владе која је земљом управљала до децембра прошле године, када је превремено прекинут њен мандат, неповјерењем које јој је изгласао парламент. Тако је то постала трећа влада у историји Словеније која није завршила свој пуни мандат.

Након тога је највећа љевичарска странка у Словенији, којој је предсједавао, освојила треће мјесто на парламентарним изборима, али владу је формирала коалиција десног центра, а Борут Пахор је остао без мјеста предсједника у својој странци.

Очекује се да ће Борут Пахор бити спремнији за сарадњу са Владом Јанеза Јанше, него што би то био Данило Тирк.

Борут Пахор је, након првог круга предсједничких избора, постао представник “нове љевице” која није спремна да њоме командује “стара гарда” Милана Кучана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана