Пад моћног политичара »тресе« Хрватску

Агенције
Пад моћног политичара »тресе« Хрватску

Загреб - Вијест о хапшењу загребачког градоначелника Милана Бандића, под сумњом да је починио више коруптивних кривичних дјела на штету престонице, одјекнула је широм Хрватске, региона и шире, док из перспективе локалних аналитичара пад моћног политичара није изненађење.

Бандић је у својој дугогодишњој политичкој каријери привлачио интерес јавности - од оних који су га подржавали као вредног градског челника, до оних који су га критиковали због низа афера повезаних с његовим именом.

И док након ноћи проведене на "Ораницама", сједишту полицијске службе за сузбијање корупције и организованог криминала, слиједи испитивање Бандића и суосумњичених, нијх око 15-рак, наставак прегледа документације и просторија... град фунцкионише "уредно", од локалних служби се очекује да извршавају све своје обвезе, а медији и јавност се моле за разумјевање и стрпљење.

Оно што је за сада извјесно објављено је на службеним страницама УСКОК-а: "Након вишемјесечног истраживања осумњичени су за више кривичних дјела корупције, злоупотребе положаја и овлашћена и трговања утицаја".Идентитет ухапшених није наведен.

У очекивању званичних информација своје ставове о "случају Бандић", који обухвата и његове сарадника међу којима су најистакнутији шеф Загребачког Холдинга Слободан Љјубичић и сувласник ЦИОС-а Петар Припуза, износе и аналитичари друштвено-политичких прилика у Хрватској Давор Ђенеро и Жарко Пуховски.

Гјенеро тврди да сви добро знају за серију афера које су пратиле групу људи која је јуче, након вишемесечне акције спровеле полиција и УСКОК, ухапшена и да то није изненађење ни за кога.

Осврнуо се на иступе Бандићевог адвоката Крешимира Крсника и Љубичићевог  Вељка Миљевића, који су изјавили да је хапшење њихових клијената само покушај да се скрене пажња јавности са суђенња функционерима југословенске, касније и хрватске тајне службе, Здравку Мустачу и Јосипу Перковић, због саучесништва у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. крај Минхена.

"Не видим везу између случаја на минхенском суду и овог што се догађа у Загребу. У теорије завјере не треба начелно вјеровати. Не можемо процијенити да ли је  тужилаштво у Бандићевом случају добро одрадило посао, да ли је хапшење оправдано или не, али ускоро ћемо бити обавјештени о мишљењу истражног судије и затим ћемо више знати", рекао је Гјенеро.

С друге стране, за иступе адвоката Крсника и Миљевића рекао је да их не може нико кривити, будући да је посао адвоката да заступају интересе својих клијената и то не само пред судом већ и пред јавношћу, док интересе правде, каже, штити судија истраге, чија се ракција чека.

"За разлику од адвоката ми немамо реалних информација шта је стварно предмет оптужнице, не можемо оцијенити колико су те оптужбе утемељене и не можемо процјењивати ради ли се о политички мотивисаном трену хапшења, или да је процес ишао својим током...", наводи Генеро.

Политички аналитичар Пуховски за "Индеџ" каже да се већ годинама прича да се на Бандићев рачун појављује низ притужби и оптужби, да су га људи пријављивали разним државним органима и да, самим тим, градоначелниково хапшење није изненађење.

"С друге стране, то је трећи најмоћији политичар у Хрватској и до сада још нико с такве велике моћи с функције није смијењен у смислу да је одведен у затвор. То је велики догађај и ја се заиста надам да ће се показати да је УСКОК имао озбиљне  аргументе, односно документацију која то поткрепљује", додао је Пуховски.

Животни пут Бандића (рођеног Херцеговца), како је оцјењено, није био нимало лак - од тешких студентских дана седамдесетих и осамдесетих, када је радио разне тешке физичке послове, до угледног члана СДП-а и најзад дугогодишњег градоначелника и предсједничког кандидата 2009.

За разлику од већине политичара широм региона, мишљење је многих, Бандић има способност да се саживи са проблемима грађана, да изађе међу њих, подијели проблеме, да буде на терену када год је то потребно...

"Не можете научити бити човјек, то јесте или нисте. Сваки човјек мора у себи имати неколико карактеристика да би успио: вољу да буде истрајан и дисциплинован, треба вољети посао који ради, треба га знати и треба бити позитиван да би реализовао циљ и идеју за коју се залаже...", рекао је својевремено Бандић чији начин  "реализације циљева и идеја" данас "мучи" најмлађу чланицу Европске уније, посебно њену престоницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана