Озбиљна могућност избијања новог сукоба на Балкану

Срна
Озбиљна могућност избијања новог сукоба на Балкану

Вашингтон - Амерички аналитичар Тед Гален Карпентер сматра да позив за стварање "велике Албаније" изазива огромне проблеме у сусједним земљама и да постоји озбиљна могућност избијања новог сукоба, те да, ако се то догоди, САД не би требало поново да се мијешају.

Карпентер је објавио анализу тренутне ситуације на Балкану у којој је упозорио да би криза у региону ускоро могла да достигне врхунац и оцијенио да су америчка војна интервенција и политичка и дипломатска подршка независности Косова биле погрешне из бројних разлога.


Он је на америчком порталу за међународне односе "Нешенел интерест" навео да је један од проблема који настаје када се америчке власти и медији усредсреде на ограничен број тема у спољној политици, тај да у том тренутку може доћи до опасних преокрета у другим подручјима која остају изван фокуса.

"Док су амерички политичари опсједнути Блиским истоком, Сјеверном Корејом и баш сваким детаљем везе /предјседника САД Доналда/ Трампа и Русије, напетости на Балкану све су веће и постоји озбиљна пријетња да ће ускоро достићи врхунац", тврди Карпентер.

Он је истакао да је посљедњи забрињавајући догађај побједа екстремних фракција на изборима на самопроглашеном Косову, на чијем се челу налазе предсједник Хашим Тачи и вођа злогласне Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај.

"Тачијев покрет заузео је бескомпромисни непријатељски став према српској мањини на сјеверу Косова. Радикалне албанске снаге спријечиле су и договор о граници са Црном Гором, те својатају велике територије у тој држави, Србији и Македонији. Многи од њих желе да се Косово споји са Албанијом и тако буде формирана жвелика Албанијаж", написао је Карпентер.

Он каже да су сусједне државе све више узнемирене растом милитантних скупина на самопроглашеном Косову и у Албанији, а да је Влада Србије раније упозорила да би сваки покушај Албаније да припоји Косово могао довести до рата, преноси "Спутњик".

"Напетости између Косова и Србије порасле су у посљедњих неколико мјесеци. Косовске власти непрестано ометају трговину између Срба на сјеверу и саме Србије. Напетост је порасла у толикој мјери да је амерички сенатор Џон Мекејн, који је дуго подржавао независност Косова, молио власти да успоставе дијалог са Владом Србије јер је то једини начин за осигуравање напретка", поручио је Карпентер.

Он је истакао да су САД и НАТО савезници непрекидно "и понекад слијепо" подржавали политику вођа Албаније и самопроглашеног Косова, а да је најистакнутији примјер била војна интервенција 1999. године за одвајање Косова од Србије.

"НАТО је након тога пасивно посматрао косовско етничко чишћење Срба и осталих мањина, а западне власти, такође, су допустиле уништавања историјских хришћанских светих мјеста", сматра Карпентер. /крај/аљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана