Ове године 114 случајева вршњачког насиља у школама

Срна
Ове године 114 случајева вршњачког насиља у школама

ПОДГОРИЦА- У школама и школским двориштима у Црној Гори ове године забиљежено је 114 случајева разних облика вршњачког насиља, евидентирало је Министарство просвјете, науке и иновација.

У информацији ресорног министарства наводи се да се од укупног броја инцидената 61 случај односио на вршњачко насиље – физичко, вербално, сајбер насиље у јавно-образовним установама основног образовања док су 53 инцидента регистрована у јавно-образовним установама средњег образовања.

“Ученици жртве највише трпе вербално насиље /оговарање, лажи, представљање у негативном свјетлу, исмијавање, задиркивање, називање погрдним именима/ и социјално насиље /избјегавање, игнорисање, искључивање из круга пријатеља/, односно управо оне облике насиља које ученици сматрају социјално прихватљивим понашањем", истиче се у информацији.

Указује се и да јавно образовне установе у Црној Гори немају физичко обезбјеђење нити развијен систем превенције вршњачког насиља.

Пилот-програм ресорног министарства треба да унаприједи заштиту и безбједност ученика у јавно образовним установама за основно и средње образовање на територији Црне Горе. Програм се спроводи на територији Подгорице, Цетиња, Никшића, Берана, Бијелог Поља, Плава, Гусиња, Рожаја, Херцег-Новог, Будве и Бара.

Буџет за финансирање програма процијењен је на износ од 341.000 евра за ангажовање 45 обучених особа за спречавање вршњачког насиља и вандализма у школама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана