Откривене прве неправилности на бирачким мјестима у Црној Гори

ГС
Откривене прве неправилности на бирачким мјестима у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори данас се одржавају пријевремени парламентарни избори - шести од обнове независности државе на референдуму 2006. године, а већ су откривене прве неправилности на бирачким мјестима.

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) саопштио је да се са отварањем бирачког мјеста број 3 у Пљевљима каснило 15 минута јер није функционисао уређај за електронску идентификацију. Проблем је отклоњен и гласање се нормално одвија, преносе Вијести.

На бирачким мјестима број 31 у Улцињу и број 92 у Никшићу пријављено је да имају по један гласачки листић мање од броја уписаних бирача. Проблем је, преноси ЦДТ, пријављен општинским изборним комисијама.

На бирачким мјестима број 24 у Подгорици и број 14 у Рожајама на бирачком мјесту нису присутни сви чланови бирачког одбора. Из ЦДТ-а подсјећају да док је бирачко мјесто отворено и траје гласање на њему морају бити присутни сви чланови бирачког одбора или њихови замјеници.

Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) саопштио је да је у Подгорици пријављена употреба мобилног телефона на бирачком мјесту, као и фотографисање гласачких листића, што представља повреду одредби о тајности гласања из члана 69а и кршење чл. 71а ЗИОПа којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацију у просторији за гласање.

У трци 15 листа

На изборима учествује 15 листа, а бирачко право има 542.468 грађана.

На гласачком листићу прва је листа Бошњачке странке (БС), чији је носилац лидер БС-а Ервин Ибрахимовић. Друга је листа Хрватске грађанске иницијативе, коју предводи шеф те партије Адријан Вуксановић, а трећа листа Народног покрета “Правда за све”, на челу с бившим министром правде Владимиром Лепосавићем.

Листа Социјалистичке народне партије (СНП) и Демоса је на четвртом мјесту, и на њеном челу је предсједник СНП-а Владимир Јоковић, на петој позицији је Народна коалиција коју чине Права Црна Гора, Демохришћански покрет (ДХП), Слободна Црна Гора, Демократска српска странка и Покрет за Пљевља, а носилац је лидер ДХП-а Дејан Вукшић.

Шесто мјесто на листи припада Албанској алијанси, чији су конституенти Форца, Демократски савез, Демократски савез Црне Горе и грађанска група Покрет за Тузи, а носилац је челник Форце Генци Ниманбегу. Након ње је листа покрета Преокрет коју предводи бивши посланик Срђан Перић, а потом слиједи Покрет за промјене чију листу носи лидер те партије Небојша Медојевић.

На деветој позицији је листа “Ми можемо”, с носитељком Драгицом Перовић Ивановић, на десетој коалиција “Заједно”, коју чине Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократе, Демократска унија Албанаца и Либерална партија. Носилац је в. д. предсједника ДПС-а Данијел Живковић.

Листа Покрета Европа сад (ПЕС) је на 11. позицији, и њу предводи шеф ПЕС-а Милојко Спајић. Послије њих слиједи листа Социјалдемократске партија чији је носилац градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић, док је на 13. позицији листа Грађанског покрета УРА и Демократа, коју предводи предсједник Демократа Алекса Бечић.

На 14. мјесту је листа коалиције “За будућност Црне Горе”, коју чине Нова српска демократија, Демократска народна партија (ДНП) и Радничка партија. Носилац је шеф ДНП-а Милан Кнежевић.

На 15. мјесту је листа Албанског форума, савеза чији су конституенти Албанска алтернатива (АА), Демократски савез Албанаца и Национална унија Албанаца. Предводи је лидер АА и предсједник Општине Тузи, Ник Ђељошај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана