Откривен идентитет хакера из Хрватске

Г.С.
Откривен идентитет хакера из Хрватске

ЗАГРЕБ - МУП Хрватске је саопштио да је открио идентитет хакера који је провалио у систем телеоператера А1 и украо личне податке најмање 100.000 њихових корисника.

Из полиције су саопштили да интезивним радом прикупљени потребни докази о овом нападу.

“Можемо потврдити да полицијски службеници Службе сајбер безбједности Управе полиције, од момента пријаве хакерског напада, интензивно предузимају радње из надлежности полиције у циљу утврђивања идентитета починилаца штете. на рачунарске податке.криминалном истрагом као и предузетим анализама дигиталних трагова добијене су релевантне информације о могућем извршиоцу кривичних дјела којима је оштећено предузеће А1.(рачунари, паметни телефон и др.) и корисничким налозима лица осумњичених да је извршило кривична дјела против ТД А1 Хрватска. “

Особа за коју се сумња да је починилац је малољетна и из разлога приватности нисмо у могућности да пружимо више информација. Криминалистичка обрада се наставља”, наводи се у саопштењу МУП Хрватске.

Информацију да је на подручју Славонског Брода пронађен хакер раније је незванично потврдио Вечерњи лист.

Навели су да ће о томе обавијестити погођене кориснике, као и да је нападом било захваћено више од 10 одсто њихових корисника, те да су на екрану приказани назив, адреса, ОИБ и број телефона, али не и подаци о банковним картицама и рачунима јер их нема у бази.

Хакер је од А1 тражио 500.000 долара. у криптовалутама као услов за необјављивање личних података корисника на мрачном вебу.

Хакер је контактирао медије и тврдио како је узрок за напад и то што А1 не улаже у заштиту података у складу са Општом уредбом о заштити података (ГДПР).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана