Отказан Самит на Охриду

Taнјуг
Отказан Самит на Охриду

Скопље - Охридски самит Процеса сарадње у југоисточној Европи, на којем је предстојећег викенда требало да се окупе лидери региона, отказан је.

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов саопштио је да је тај скуп отказао да би "заштитио државни интерес и достојанство Македоније", а "Македонија не жели да буде учесник у игри са ветом, а најмање са бојкотом".

Самит је отказан пошто се три државе - Србија, БиХ и Румунија - нису сагласиле да буде позвано и Косово, а предсједници Албаније и Хрватске потом саопштили да неће учествовати, јер Косово није позвано.

"Македонија је поступила у цијелости у складу са актима Процеса. На жалост, старе балканске предрасуде и комплекси заживјели су на овом самиту и нећу дозволити да се они крше преко леђа Македоније, и да за то да цијену плаћа Македонија", рекао је Иванов, који је организатор скупа.

По његовим ријечима, "изазови се рјешавају дијалогом".

"Читаву годину смо се спремали за овај самит и направили смо све да лидере из региона доведемо за исти сто", навео је.

Иванов је пожелио успјех слиједећем организатору самита и изразио наду да ће се то догодити у "европскијем Балкану".

"Ово је јасан сигнал за Европу, који осликава реалност у нашем региону и требало би да буде упозорење", казао је Иванов, уз оцијену да "државни интегритет и достојанство немају цијену".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана