Отказ због тијела преминулих у болници Свети Дух; Јутарњи пита зашто?

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Помоћник патолога у Заводу за патологију и цитологију КБ-а Свети Дух у Загребу, Ивану М., добио је отказ, након што се пре три седмице у јавности појавио шокантан снимак преминулих чија тијела су остављена на поду патологије, пише данас загребачки Јутарњи лист.

Снимак из болнице узнемирио је хратску јавност, а из ресорног Министарства су поручили да је то недопустиво, али и да имају основа да сумњају да је цијела прича намјештена.

"Снимак јесте аутентичан, међутим, у медијима је објављено да је она стара двије седмице. А, према изјавама шефа патологије, у априлу није било ситуација да су тијела била изван расхладних уређаја, а камоли на поду. Претпоставка је у овом тренутку да је ријеч о намери, односно да је неко извадио тијела из расхладних уређаја и да их је сликао", рекла је раније портпаролка Града Загреба Динка Живаљ. Она је тада најавила да ће болница поднијети кривичну пријаву, а градска управа у ту медицинску институцију упутити инспекцију.

Јутарњи пита зашто је Иван М. добио отказ, ако се вјерује да је ова ствар намјештена.

Међутим, сада већ бивши запослени Иван М., након добијеног отказа, написао је допис на више релевантних адреса и признао да су лешеви били на поду због недовољног капацитета расхладне коморе.

У допису Ивана М., који је у посједу Јутарњег, пише:

"Правилник и пијетет према мртвима повријеђен је јер није било мјеста у расхладној комори па су покојници морали да буду стављени нан под мртвачнице. Због недовољног капацитета расхладне коморе нема другог рјешења. Ја, помоћник обдуцента, неколико сам пута затекао такво стање и рјешавало би се чим би се стекли услови".

Иван М. каже и да је за вријеме епидемије корона вируса било дана кадаје и по десетак тијела у црним кесама било на поду, али да нико из Управе, укључујући и директорку која му је уручила отказ, није дошао или се распитао гдје леже сви ти покојници.

Отпуштени Иван М. се у допису жали на директорку и тврди да је један његов колега, који је у међувремену преминуо, писао апеле због ових и других проблема са којима су се суочавали, да је побољшања било, али недовољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана