Отета у Бару: Дјевојчица више није у Тирани, познато на којој је локацији сада

novi.ba
Отета у Бару: Дјевојчица више није у Тирани, познато на којој је локацији сада

Шестогодишњу дјевојчицу Зиналеу Рајан, коју је отац Томас Вилијам Холенбек наводно киднаповао у Бару прије три дана, данас је из Тиране повео за САД.

То је за Приморски портал потврдила мајка дјетета Трејси Шенон Лин, америчка држављанка која четврту годину борави у Бару.

Њен бивши невјенчани супруг, отац дјевојчице, је 13. августа илегално са дјететом из Црне Горе прешао у Албанију. Према наводима мајке, дијете није имало пасош. У Амбасади САД у Тирани су потврдили да је отац аплицирао у америчкој амбасади у Албанији да се дјетету изда пасош. То је урадио дан након што је одвео дијете без сагласности мајке.

"Полиција је обавијештена од Интерпола да је дјевојчица из Тиране ушла у авион за Лондон. Синоћ су стигли у Лондон у 22:05. То ме обавијестила црногорска полиција. Јутрос су из Лондона полетјели за САД. Колико сам схватила добио је одобрење да путује са дјететом за Америку. Полиција у Црној Гори се трудила, Амбасада САД у Црној Гори, међутим Интерпол и Амбасада САД у Тирани су заказали. Дали су пасош дјетету за које су обавијештени да се потражује. Мој план је да будем упорна и да ступим контакт са оцем мог дјетета, властима у САД. Од свог дјетета не могу и нећу одустати. Зиналеа је дио мене, мог срца, Ја сам је родила", рекла је за Приморски портал емотивно скрхана Шенон Лин додајући да је била расписана жута Интерполова потјерница.

Ова потјерница се објављује када дијете отме један од родитеља.

Отац је раније тврдио да је његова невјенчана супруга отела кћерку и са њом напустила САД одакле је дошла у Црну Гору. Мајка није обавијестила оца о напуштању САД а са дјететом, нити је тражила његову сагласност током трајања поступка пред нашим судом о враћању дјетета.

Према информацијама које су биле доступне црногорским правосудним органима, мајка дјевојчице, када су ушле у Црну Гору 2021. године, имала је старатељство, за дијете извод из матичне књиге рођених у којем отац није био уписан.

Отац није одмах уписан по рођењу дјетета већ накнадно. У међувремену, донесена је одлука суда у САД да је Томас отац дјетета, и да је дијете повјерено мајци.

Донијета је одлука о начину виђања оца и дјетета. Већ тада мајка и дијете су били у Црној Гори. У разговору за Приморски портал Трејси Шенон Лин наводи да је била жртва насиља од стране невјенчаног супруга.

Подсјетимо, три пута, током непуне три године, је Основни суд у Бару одлучивао о приједлогу за враћање малољетног дјетета у Сједињене Америчке Државе који је поднио отац Томас. Два пута Основни Суд у Бару није пресудио да се дијете врати у САД, трећи пут је одлучено у корист оца. Међутим, та пресуда је у рукама судија Вишег суда у Подгорици и још није правоснажна, потврђено је Приморском порталу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана