Отац монструм који је убио троје дјеце пресудио себи у затвору у Хрватској

ГС
Отац монструм који је убио троје дјеце пресудио себи у затвору у Хрватској

ЗАГРЕБ - Аустријски држављанин Харалд Копиц, који је убио своје троје дјеце, починио је око 17 сати у затвору у Лепоглави самоубиство.

Одмах је позвана Хитна помоћ, међутим, Копиц је преминуо у возилу Хитне помоћи.

Вијест о суициду службено је потврђена у Министарству правосуђа које утврђује све околности самоубиства и током вечери очекује се и службено саопштење Министарства.

Копиц је био осуђен на 50 година затвора због злочина којег је починио у Загребу у јулу 2021.

У суђењу иза затворених врата, које је исти дан почело и завршило, Копиц је признао кривицу.

Копиц је претходно на суд доведен из затвора с лисицама на рукама, а судница је испражњена прије него што се изјаснио о кривици.

Судија Ива Градишки Ловречек поручила је Копицу, образлажући пресуду, да су му материјалне вриједности биле важније од дјечјих живота.

''Ваша опроштајна порука коју сте оставили на столу уз изнимно скупу боцу шампањца доказује да су вам материјалне вриједности биле важније од живота. Као мајци и суткињи несхватљиво ми је да сте вашу дјецу лишили живота у тренутку кад се вама више није живјело јер сте остали без материјалних добара на које сте навикли'', казала је судија.

У образложењу пресуде казала да је Копиц направио два потеза због којих је његов злочин окарактеризиран као тешко убиство. Први је чињеница да је убио троје немоћне дјеце, а други начин на који је то учинио.

Током суђења је потврђено да је Копиц дао дјеци измрвљене таблете с какаом који су обично пили пред спавање, чиме је, према ријечима судијее, потпуно злоупотребио повјерење које су дјеца имала у њега.

''У том часу били сте једини јамац њихових живота и она су вам бескрајно вјеровала. Ви сте три мале особе на подмукао начин лишили живота на почетку њиховог животног пута и ускратили им будућност, а њиховој мајци сте узели највећу вриједност, док посљедице осјећа и цијела ова заједница'', казала је.

Ставио 30 таблета у какао

Био је оптужен за три кривична дјела тешког убојства, за што му је пријетила казна и до 50 година затвора. Изрицање пресуде раније је било најављено за петак.

Тужиоци су Копица теретили  да је 24. рујна 2021. око 22 сата у стану у загребачком насељу Млинови, гдје је боравио са своје троје дјеце, од којих је двоје имало седам и једно четири године, "с унапријед створеном намјером да их убије искористио повјерење дјеце према њему као оцу и починио наведена кривична дјела".

Истражиоци су, подсјетимо, прво вјеровали да је Копиц дјецу угушио, али накнадно је утврђено да је прво дјецу омамио таблетама, а потом их угушио. 

Прво је дјецу туширао, а потом ставио 30 таблета лијека Диазепам у топли какао, који су дјеца попила.

Медији су писали да је Копиц живио и радио у Загребу, гдје је имао своје компаније, те да је радио за више великих компанија као финанцијски конзултант и преговарач. 

Мајка убијене дјеце радила је у једном дубровачком хотелу, а дјеца су била с оцем током викенда.

Вјештачењем проведеним у Болници за особе лишене слободе утврђено је да је Копиц био урачунљив у тренутку злочина, преноси Јутарњи.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана