Освештана црква Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку, родном мјесту Саве Мркаља

Срна
Освештана црква Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку, родном мјесту Саве Мркаља

КАРЛОВАЦ - Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим данас је освештао обновљени српски храм Преподобне мати Параскеве у селу Сјеничак на Кордуну, код Карловца, потврђено је Срни у Епархији горњокарловачкој.

У обновљеном и освештаном храму Свету архијерејску литургију служио је владика Герасим, а саслуживали су свешетници парохија са Кордуна.

“У обнову овог храма на Кордуну уложено је око 200.000 евра, а обнова је трајала пуних 10 година”, рекао је Срни Светозар Данчуо из Црквено-грађевинском одбору за обнову.

Епископ Герасим наградио је Орденом новомученика горњокарловачких Светозара Данчуа, које је у његово име примио Марко Данчуо.

Кум на освештању био је Жељко Влајнић, који данас живи у Чикагу и учествовао је у раду одбора за обнову те цркве.

Након завршене Свете службе, пархијске и парохијске захвалнице уручене су свима онима који су показали безрезервну љубав, те духовну и материјалну помоћ при обнови и изградњи овог храма.

Освештању храма Свете Петке присуствовао је велики број вјерника са Кордуна, као и из Србије, Републике Српске, али и из дијаспоре, међу којима из Аустрије, Канаде, Америке и других држава.

Свечаности су присуствовали предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац и начелници опшина Гвозд Милан Врга и Крњак Перица Матијевић.

Данас је откривена је спомен-плоча за 1.140 мјештана села који су убијени у усташким и нацистичким логорима.

Ово је први писани спомен жртвама који је подигнут поводом 80 година од велике усташке офанзиве на Кордуну, у којој су страдали бројни цивили и цијела села попаљена.

Обнова цркве трајала је пуних 10 година. Од 2012. године више од 450 приложника – појединаца, институција и удружења из целог свијета дало је новчана средства.

Обнову је спровео црквени грађевински одбор на чијем челу је био парох Друге карловачке парохије протојереј ставрофор Радослав Анђелић.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара. На мјесту тог храма 1934. године озидана је нова црква коју су усташе 1942. запалиле.

Био је то један од 37 српских храмова и капела које су усташе током НДХ срушиле.

На темељима тог храма 1989. године тадашњи владика горњокарловачки Симеон /Злоковић/ благословио је почетак обнове која је због рата 1991. прекинута, а настављена 2012. године.

На новом српском храму у Сјеничаку постављена је спомен-плоча Сави Мркаљу, реформатору српске ћирилице и српског језика чије је дјело послужилло Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана