Освештан Епархијски двор у Карловцу

Срна
Освештан Епархијски двор у Карловцу

Карловац - У Карловцу је данас освештан новоизграђени владичански двор Епархије горњокарловачке.

Свечаности је присуствовао министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је честитао Његовом преосвештенству епископу горњекарловачком Герасиму овај велики историјски дан за Епархију.

Зграду новог епархијског центра и црквеноопштинске сале освештао је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, док је литургију у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијскога у Карловцу служио Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, уз саслужење више архијереја.

Митрополит Порфирије је рекао да враћањем православној вјери народа овог краја долази до свеукупног преображаја о чему свједоче и новоподигнути епархијски центар и храм у Карловцу.

Говорећи о суживоту, митрополит Порфирије је рекао да је тајна царства небеског у међусобним односима, а без опроштаја све постојање бива обесмишљено.

Обраћајући се гостима и вјерном народу током свечаног ручка, владика Герасим је поручио да постојање српског народа на овом подручју “није пасивно, нити немо и посматрачко, већ је ткалачки фактор у свим сферама јавнога живота”.

“Непосустајући истрајавамо са православнима овог краја”, поручио је епископ Герасим.

Стари Епархијски двор сазидан је 1882. године у Радићевој улици у центру Карловца, а почетком двадесетог вијека дозидано је крило зграде у Мажуранићевој улици, наводи се на сајту Српске православне цркве.

Кроз историју је имао важан духовни, културни и просветни значај. У овој згради од 1947. до 1993. године налазило се сједиште Епархије горњокарловачке.

Двор је девастиран и миниран 25. децембра 1993. године усљед ратних дешавања, а починиоци никада нису пронађени.

Обнова овог здања трајала је више од десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана