Осуђеник у Црној Гори убијен снајпером у затвору

Срна
Осуђеник у Црној Гори убијен снајпером у затвору

Подгорица - Которанин Далибор Ђурић (34) убијен је хицем из снајпера док се шетао затворским кругом у Заводу за извршење затворских санкција.

Након бројних преживљених атентата на улицама Црне Горе и Србије, члана шкаљарског криминалног клана метак је у четвртак око 18.15 часова стигао тамо гдје је требало да буде најзаштићенији - у Заводу за извршење кривичних санкција.

Полиција је саопштила да је Ђурић упуцан са спољашње стране Завода, те да је том приликом рањен у груди. Превезен је у Клинички центар, гдје је и преминуо. Полиција је убрзо у Рогамима код Дукље пронашла запаљено возило марке "шкода", које су највјероватније користили нападачи. Послије убиства, сви робијаши закључани су у собе, а истражитељи провјеравају да ли је убица навођен из затвора.

Ђурић, који је издржавао затворску казну од двије године због изнуде, регистрован је као припадник шкаљарског клана, чији је вођа Јован Вукотић. Рат међу которским криминалним клановима траје од 2014. године, када је у Шпанији украден товар од 200 килограма кокаина. У том периоду убијено је 10 особа и неколико рањено.

Послије убиства Ђурића, министар унутрашњих послова Горан Даниловић најавио је да ће затражити разрјешење директора Управе полиције Славка Стојановића и дијела менаџмента када се премијер Мило Ђукановић врати из Њујорка. Он је оцијенио да Црна Гора није безбједна држава и да то нико не може рећи у овим околностима. Према његовим ријечима, од прошле сједнице Вијећа за националну безбједност, одржане прије два мјесеца, догодило се шест убистава.

- Имамо једну отмицу, плашим се, са истим исходом. Недопустиво је да ћутимо - навео је Даниловић.

Према његовим ријечима, Црном Гором шетају стрељачки водови људи који убијају или покушавају да убијају на улицама, у центру града, на бензинским станицама, у затвору, активирањем експлозива или пуцњавом.

- Неко због овога мора да одговара. Не може се десити да сваких седам дана неко буде убијен, а да онај који је убио слободно шета. Ми смо постали мека за криминалце и банде, постали смо полигон за вјежбање снајпера и пиштоља - поручио је Даниловић и подсјетио да је Црна Гора постала земља у којој по глави становника има највише нерасвијетљених убистава у Европи.

Два пута на мети напада

Далибор Ђурић се два пута нашао не мети нападача. Током 2006. године рањен је у нападу у Котору, а сумњало се да је на њега тада пуцао Слободан Стевовић (29), који је нешто касније убијен на Дорћолу.

У септембру 2011. године повријеђен је и у експлозији бомбе која је била постављена у улазу зграде на Новом Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана