Осуђена четири припадника ЈНА

Taнјуг
Осуђена четири припадника ЈНА

Подгорица - Виши суд у Подгорици осудио је четворицу бивших припадника ЈНА на укупно 12 година затвора за ратни злочин над хрватским заробљеницима у логору Морињ.

Суд је осудио Ива Гојнића на двије године затвора, Шпира Лучића и Бора Глигића на по три године, а Ива Мензалина на четири године затвора.

Четворица осуђених бивших припадника ЈНА терете се да су од 3. октобра 1991. до 21. јануара 1992. године у Морињу кршили правила међународног права о поступању с ратним заробљеницима, као и чланове Женевске конвенције о заштити грађанских лица током рата.

Одбрана оптужених, током поновног суђења, тврдила је да њихови брањеници нису криви ни по једној тачки оптужнице за догађаје у логору у Морињу ратних деведесетих година.

Виши суд у Подгорици крајем јануара 2012. године осудио је Гојнића, Лучића, Мензалина и Глигића такође на укупно 12 година затвора, док су Младен Говедарица и Златко Тарле тада ослобођени оптужбе.

Апелациони суд је 6. јула 2012. укинуо пресуду четворици оптужених и потврдио одлуку којом су Говедарица и Тарле ослобођени кривице.

Предмет је враћен на поновно суђење, које је настављено 14. марта 2013.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана