Осуђен због пјевања усташке пјесме!

Srna
Foto: Srna

ОСИЈЕК- Од 12 навијача ухапшених због испада на фудбалској утакмици Хрватске и Турске, међу којима је и пјевање усташке пјесме, већина је неправоснажно осуђена на 30 дана затвора, а један навијач на 60 дана.

Уз затворске казне, ухапшенима на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније одређена је и мјера опреза, односно једногодишња забрана одласка на домаће и гостујуће утакмице хрватске фудбалске репрезентације, рекли су из Општинског суда у Осијеку.

Према незваничним информацијама хрватских медија, осуђено је девет јуче приведених навијача, један је ослобођен, због замјене идентитета, а два лица су добила условне казне.

Јучерашња акција хапшења услиједила је након што је у петак, 13. октобра, првих 12 навијача приведено судији за прекршаје, а полиција је саопштила да се наставља истрага због извођења непримјерене усташке пјесме током утакмице.

Полиција је данас саопштила да је претрагама станова и других просторија 12 осумњичених, у доби од 20 до 40 година, пронашла и одузела више комада забрањеног оружја, већу количину пиротехничких средстава, ознаке с обиљежјима мржње, опасна средства и средства погодна за напад и наношење повреда.

Медији су током утакмице, која је одиграна у четвртак у Осијеку, објавили да је група навијача хрватске репрезентације пред крај првог полувремена пјевала усташку корачницу.

Европска фудбалска организација /УЕФА/ прије два дана је покренула дисциплински поступак против Хрватског фудбалског савеза након квалификационе утакмице за Европско првенство између Хрватске и Турске.

Након извјештаја делегата утакмице, УЕФА је покренула дисциплински поступак због кориштења пиротехничких средстава хрватских навијача.

У саопштењу је наведено да је накнадно, након извјештаја организације Фаре, која се бави борбом против дискриминације у фудбалу, покренут дисциплински поступак због расизма и дискриминације.

"ФАРЕ није имао посматрача на утакмици у Осијеку, али је примио извјештај о инцидентима који је поткријепљен извјештајима из хрватских медија о пјевању усташке пјесме, те расистичким повицима дијела хрватских навијача", додали су из Фудбалског савеза Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана