Осуда концерта у Глини на мјесту усташког покоља Срба

Агенције
Осуда концерта у Глини на мјесту усташког покоља Срба

Београд - Коалиција удружења избјеглица сматра непримјереним, неморалним и циничним данашње одржавање концерта озбиљне музике у Глини, у Хрватској, на мјесту усташког покоља Срба са Кордуна и Баније у православној цркви 1941. године, преносе агенције.

У саопштењу ове коалиције напомиње се да су на мјесту некадашње православне цркве Рођења пресвете Богородице крајем јула и почетком августа 1941. године усташе поклале више од о 1.200, а према неким процјенама и више од 1.700 Срба, који су доведени са подручја среза Глина и Вргинмост.

Након злочина православна црква потпуно је порушена, а на том мјесту је 1951. подигнута спомен-костурница, док је 1969. године отворен Спомен дом испред кога су постављене плоче са именима убијених.

Након хрватске војне операције “Олуја” Спомен дому промијенили су име у Хрватски дом, а уклоњене су плоче са именима убијених.

Коалиција удружења избјеглица тражи да предсједник Хрватске Иво Јосиповић и хрватска Влада јавно подрже иницијативу да здању које се зове Хрватски дом, буде враћемо његово старо име Спомен дом, као и да поново буду постављене плоче са именима жртвама усташког покоља у Глини.

- На тај начин Хрватска би, конкретно, исказала поштовање према српским жртвама и афирмисала културу сјећања на трагичне догађаје из 1941. године. У супротном, спирала мржње биће настављена, јер починиоци и њихове присталице настоје да злочине прекрије заборав - наводи се у саопштењу.

Коалиција удружења избјеглица подсјећа да је градоначеник Глине Милан Бакшић, поводом данашњег концерта, упутио позивницу, у којој се гости позивају да својим доласком увеличају отварање новообновљене дворане Хрватског дома у Глини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана