Осуда ХДЗ најаве укидања петокраке

Танјуг
Осуда ХДЗ најаве укидања петокраке

Загреб - Најава председника ХДЗ-а Томислава Карамарка да ће када дође на власт укинути звијезду петокраку као симбол под којим су чињени злочини изазвала је неодобравање

Предсједник опозиционе Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко најави је да ће, када та странка дође на власт, укинути звијезду петокраку као симбол под којим су чињени злочини, и изазвао је коментаре неодобравања у хрватском Сабору.

Посланица владајуће Социјалдемократске партије (СДП) Ингрид Античевић каже да, историјски гледано, нема тог симбола под којим нису чињени злочини, а за Карамаркову најаву каже да је ријеч о старој иницијативи покренутуј 2008. у Мађарској.

"Тада је један мађарски активиста, припадник Радничке странке, осуђен по мађарском закону, који је већ тада прогласио звијезду петокраку, срп, чекић и свастику злочиначким симболима" каже Античевић, напомињући да се активиста жалио Европском суду за људска права.

Суд је, како је навела, већ 2008. године пресудио њему у корист, наводећи да је звијезда петокрака симбол слободе, иако се даље у образложењу напомиње да су и под тим симболом почињени злочини.

Потом се прави дистинкција између симбола под којима су почињени злочини од оних који су злочиначки симболи сами по себи, додала је СДП-ова посланица.

Посланица Хрватског грађанског савеза Невенка Бечић коментарише да звијезда петокрака симболизује диео хрватске историје у којем је било и позитивних и негативних ствари. "Треба признавати и оно позитивно, а не само оно негативно", казала је она, а пренијела агенција Хина.

Игор Колман из Хрватске народне странке примјећује да би и "једна марка пива, која као свој симбол користи звијезду петокраку, морала да буде склоњена с тржишта", док лабуриста Бранко Вукшић каже да о изједначавању петокраке и кукастог крста "трабуњају" они који не познају историју.

"Реците ми какве су звијезде у европском кругу, шестокраке, седмокраке", пита Вукшић и оцијењује да је Карамаркова идеја "враћање у пећину".

"Код куће на зиду имам Че Гевару који случајно има звијезду петокраку. Ја сам истински љевичар, мени звијезда петокрака значи нешто друго. Осуђујем злочине које су учинили они са звијездом петокраком, али идеја звијезде петокраке је друго. Идеја кукастог крста је злочин, а идеја звијезде петокраке није била злочин. То су два различита система о којима господин Карамарко нема појма", закључио је Вукшић, а преноси портал 24сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана