Оштро реаговање Митрополије црногорско-приморске на неистине министра одбране

Срна
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА - Митрополија црногорско-приморска оштро је реаговала на изјаве министра одбране Црне Горе Рашка Коњевића на састанцима са страним дипломатама о Српској православној цркви /СПЦ/ у Црној Гори и поручила да би Влада, ако то није њен став, требало да се дистанцира од Коњевићевих изјава.

Из Митрополије су истакли да је Коњевићева неукусна потреба за додворавањем пред иностраним адресама испод сваког нивоа дипломатског достојанства, као и да је свима позната антицрквена, антисрпска и мрзитељска политика партије из које овај министар долази.

Остаје нејасно, кажу у Митрополији, коме и какву корист могу донијети манипулације и бламирања црногорског министра одбране када говори о "обавјештајној страни једне вјерске заједнице" и "политичком утицају" некакве "треће стране" који наводно долази преко те вјерске заједнице.

Митрополија сматра да би било неопходно да Црква и јавност сазнају да ли је у овом случају ријеч о агенди Владе у односу на СПЦ. "Уколико то није став Владе, у шта желимо да вјерујемо, сматрамо да би било природно да се Влада јасно и недвосмислено дистанцира од оваквих изјава које је министар Коњевић дао наступајући као Владин званичник", сматрају у Митрополији.

Из Митрополије су нагласили да је лагање, уз опањкавање вјерских заједница у Црној Гори пред међународним дипломатама и ничим аргументовано измишљање њиховог антидржавног дјеловања зарад дезинформисања домаће и стране јавности, недјело Коњевића, које захтијева неки вид санкције и регулисања оваквог понашања високог представника државне власти.

"Има ли министар Коњевић трунку људске части и политичке културе па да свима, јавно, представи било шта што би личило на доказ његових опасних, манипулативних исказа? Ако нема, шта га онда мотивише да овако ружно прича о вјерским заједницама у Црној Гори, ма коју да је имао на уму?", питају из Митрополије.

Из Митрополије питају и на који начин овај министар, као и онај други /иностраних послова Ранко Кривокапић/ из исте партије /СДП/ ширењем лажи о Цркви доприносе прокламованим циљевима Владе из експозеа актуелног премијера о помирењу, уклањању вјештачки ствараних тензија и поштовању свих вјерских заједница.

"Питање које се за премијера Абазовића поставља само од себе: шта ради овај човјек у, номинално, проевропској и демократској Влади? На који начин овај министар, као и онај други, бивши предсједник исте партије, ширењем лажи о Цркви доприносе прокламованим циљевима Владе из експозеа актуелног премијера о помирењу, уклањању вјештачки ствараних тензија и поштовању свих вјерских заједница", питају из Митрополије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана