Оштар протест Загреба због изјава о Олуји и паљења заставе

Срна
Оштар протест Загреба због изјава о Олуји и паљења заставе

Београд - Хрватска је упутила оштар протест Србији због паљења хрватске заставе испред амбасаде Хрватске у Београду и изјава српских званичника, међу којима и предсједника Србије Томислава Николића, о војној акцији "Олуја".

У протестој ноти наводи се да изјаве Николића да Хрватска "жОлујомж слави побједу и дан кад је обновљена држава која је остала од Павелића, а била призната једино од Хитлера", Загреб сматра "у потпуности нетачним, те увредљивим, недопустивим и неодговорним".

Оштар протест је хрватско Министарство спољних и европских послова упутило отправнику послова Амбасаде Србије у Хрватској Боси Продановић, уз захтјев да српска Влада што прије санкционише оне који су јуче пред Амбасадом у Београду палили хрватску заставу.

У ноти се наводи да је "апсолутно недопустиво да Војислав Шешељ са неколицином својих присталица и неометан од полиције, јуче пали хрватску заставу и својим изјавама подсјећа на реторику из деведесетих", пренијели су београдски медији.

"Такве изјаве осуђујемо и у потпуности одбацујемо. Још једном се показује да изјаве оптужених ратних злочинаца, осим што у првом реду штете Србији, наносе штету регионалној сарадњи, односима држава у региону и њиховом европском путу", истиче се у протестној ноти коју је упутио помоћник министра спољних и европских послова Хрватске Жељко Купрешак.

Он сматра и да говори високих српских званичника поводом 20 година од војно-полицијске акције "Олуја" контрапродуктивно дјелују на нормализацију односа двије земаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана