Оштар протест Загреба српском амбасадору због Дачићеве изјаве

Срна
Оштар протест Загреба српском амбасадору због Дачићеве изјаве

Загреб - Министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир рекао је да је уложен оштар протест амбасадору Србије у Хрватској и одбијен захтјев шефа српске дипломатије Ивице Дачића за билатерални сусрет због његове изјаве о подизању споменика у Осијеку усташком кардиналу Алојзију Степинцу.

"Напад на Степинца, који смо чули од Дачића, је био напад у најгорем маниру једног комунистичког апаратчика. Као што је био прогон Степинца с монтираним процесом, пропагандом коју је комунистичка власт тада развијала. Те лажи се данас понављају и мени је жао што има и Хрвата који су у томе учествовали. Прошле године је у српским медијима и Стипе Месић понављао те лажи", рекао је Штир.


Он је навео да је државни секретар Хрватске позвала амбасадора Србије Миру Николић и уложила оштар протест, преноси Н1.

У Осијеку је у четвртак, 9. фебруара, откривен споменик кардиналу Католичке цркве у Хрватској Алојзију Степинцу, који је активно учествовао у стварању Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Градоначелник Осијека Иван Вркић рекао је да је "Степинац један од највећих хрватских синова", а да спомен-биста представља "знак захвалности за све што је учинио за опстанак хрватског народа".

Новинари и архитекта Томислав Пргомет имали су приговор на то што је спомен- биста постављена, како кажу, на непримјереном мјесту, у непосредној близини паркиралишта.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је, поводом подизања споменика усташком кардиналу Алојзију Степинцу у Осијеку, да је жалосно то што се дешава у Хрватској и упитао зашто ЕУ ћути о рехабилитацији фашизма и ратних злочина.

"Жалосно је то што се дешава у Хрватској, што потврђује чињеница да је поводом подизања споменика Степинцу, ратном злочинцу из времена фашистичке усташке НДХ, најоштрија критика дошла због тога што је уз паркинг", навео је Дачић у саопштењу.

Он оцјењује да је то показатељ да је у Хрватској створена атмосфера да је антисрпска политика, оправдавање злочина над Србима и рехабилитација фашистичке усташке НДХ, уобичајена ствар.

То је, сматра Дачић, јасна порука Србима да је злочин против њих дозвољен и некажњив.

"Зашто ЕУ ћути о рехабилитацији фашизма и ратних злочина? Да ли ћутање значи одобравање? Или ће ме неко из ЕУ, најзад, демантовати", додао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана