Особа из Србије обољела од малих богиња, за вријеме инкубације боравила у Црној Гори

GS
Foto: AA

Институт за јавно здравље Црне Горе још једном упућује апел родитељима и старатељима да вакцинишу своју дјецу ММР вакцином Особа из Србије обољела је од малих богиња, а утврђено је да је у периоду инкубације боравила на територији Црне Горе, саопштено је из Института за јавно здравље.

Они наводе и да су обавјештене све надлежне институције у Црној Гори у складу са националним и међународним протоколима и за сада не постоји пријава сумње на оболијевање од малих богиња у Црној Гори повезаних са овим случајем.

Како додају, спроведене су све неопходне противепидемијске мјере према обољелом и контактима, у циљу спријечавања и сузбијања ширења поменуте заразне болести.

- Епидемија малих богиња у сусједним државама је још увјек ниског интезитета али сваки нови потврђени случај оболијевана изискује додатни аларм за све родитеље у Црној Гори који још увјек нијесу заштитили своју дјецу од оболијевања, наводе из ИЈЗ.

Из Института напомињу да усљедповећаног кретања путника у периоду празника и предстојеће љетње сезоне, повећава се и могућност трансмисије вируса, што представља посебан опрез обзиром на ниске обухвате ММР вакцином у Црној Гори.

- Ниска стопа стопе имунизације дјеце ММР вакцином може водити само ка новој епидемији међу најугроженијима, а овог пута то би била дјеца. Вјерујемо да ћемо уз помоћ родитеља успјети да спријечимо епидемију малих богиња у нашој земљи и сачувамо здравље најмлађих чланова нашег друштва - наглашавају они, преноси дан.цо.ме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана