Основан Национални савjет Срба у Словенији

Танјуг
Основан Национални савjет Срба у Словенији

Љубљана - У Љубљани је основан Национални савjет Срба у Словенији, са циљем да Срби, као највећа непризната национална мањина, добију статус националне мањине, а ту иницијативу подржао је велики број словеначких политичара, преноси словеначки лист "Штајерске новице".

Оснивачка скупштина Националног савета Срба одржана је у суботу у Цанкаровом дому, у присуству највиших словеначких политичара и званичника из Србије.


Према неким процjенама, у Словенији живи око 65.000 Срба, али питање српске националне мањине 25 година није ријешено, па је неколико познатих држављања Словеније одлучило да коначно покрену то питање код надлежних словеначких органа.

Скупштини су присуствовали предсједник словеначког парламента Милан Брглез, посланик Европског парламента Игор Шолтер и неки посланици словеначког парламента.

Међу присутнима су били и савјетник предсједника Владе Србије за регионалну сарадњу и односе са вјерским заједницама Владимир Божовић, амбасадор Србије у Словенији Александар Радовановић, посланик у српском парламенту и предсједник одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић и посланик у скупштини Србије и члан одбора за дијаспору и Србе у региону Јадранка Јовановић.

Брглез је поздравио формирање Националног савјета Срба у Словенији и обећао пуну помоћ словеначких политичких органа, нагласивши да су односи двије државе и два народа на највишем нивоу сарадње и да међу Србије и Словеније нема никаквих неријешених питања.

Национални савјет Срба у Словенији преузео је дужност да се избори за већи утицај Срба на подручју културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма, као и по питању националне равноправности.

На чело Савјета изабран је Србин Бранислав Рајић, члан словеначког парламента и потпредсједник Одбора за спољну политику и међународне односе, који је иначе члан владајуће Странке модерног центра на челу са предсједником Владе Словеније Миром Цераром, који позитивно гледа на формирање Савјета.

Рајић је већ на почетку позвао на културну сарадњу словеначких државних институција и српских културних друштава у Словенији, како би заједнички ријешили положај српске заједнице у овој земљи.

На скупштини су изабране и све потребне комисије за рад Савјета и 17 чланова Главног одбора.

Словенци у Србији имају статус националне мањине, те зато Срби из Словеније траже, по принципу реципроцитета, иста права за себе, закључује словеначки лист.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана