Османи: Заев спреман да гласа за тужбу против Србије

Срна
Османи: Заев спреман да гласа за тужбу против Србије

Београд - Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ спреман је да гласа за тужбу против Србије за геноцид над Албанцима између два свјетска рата, што је дио албанске платформе и један од услова да Албанци подрже лидера те опозиционе странке Зорана Заева за мандатара, потврдио је портпарол најутицајније албанске партије ДУИ Бујар Османи.

"Вјерујемо да је ово важно питање које треба да буде затворено", рекао је Османи.

Он каже да је лидер ДУИ Али Ахмети у дворишту своје куће нашао гробницу која је, како је тврди, само "врх тог покоља" који се десио над Албанцима у том периоду.

Османи је за македонску "ТВ 24" рекао да је Заев прихватио и дио платформе, коју су Албанци потписали у Тирани, а односи се на националну химну.

Он каже да је за усвајања рјешења која се односе на химну, заставу и назив државе потребна двотрећинска већина у парламенту и да стога о томе треба започети дијалог с циљем налажења коначног решења.

Османи је истакао да садашња македонска химна потпуно искључује Албанце, другу по величини етничку заједницу у Македонији.

Албанска платформа је камен спотицања за формирање нове македонске владе, а њој се противе владајућа ВМРО-ДПМНЕ и предсједник Ђорђе Иванов јер сматрају да услови Албанаца за подршку Заеву за мандатара дијеле Македонију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана