Ослобођен оптужби за злочин 1991.

Агенције
Ослобођен оптужби за злочин 1991.

Загреб - Бивши припадник српских паравојних формација Милан Шпановић ослобођен оптужбе за ратни злочин против хрватских цивила недалеко од Глине 1991. године, јавиле су агенције.

Ријеч је о трећем суђењу и пресуди Шпановићу који је данас био на изрицању пресуде на суду у Загребу.

Први пут је у одсутности 1993. осуђен на 20 година за ратни злочин, малтретирање, мучење и протјеривање цивила и паљење њихове имовине у селима Маја и Сврачица у Глинском пољу.

За њим је била расписана потјерница на основу које га је 2009. године Хрватској изручила Велика Британија, гдје је ухапшен због крађе.

У поновљеном поступку 2009. године суд у Сиску га је осудио на три године и пет мјесеци затвора, а с обзиром да је казну одслужио у затворима у Великој Британији и Хрватској пуштен је на слободу.

Врховни суд је због повреда кривичног закона укинуо пресуду сисачког суда, па је поступак против њега пребацио на загребачки Жупанијски суд.

У међувремену је тужилаштво ублажило оптужницу против њега, па га терети за напад на село Маје код Глине, односно да је као као припадник српских паравојних формација у августу 1991. пуцао по кућама Хрвата у селу Маја, упадао у куће и дворишта, и крао пољопривредне машине и кућне апарате.
На почетку поновљеног суђења, крајем јануара ове године, Шпановић је одбацио оптужбе.

Тужилаштво је најавило да ће се жалити на првостепену пресуду загребачког суда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана