Ослободилачка национална армија напала полицију у Куманову?

Срна
Ослободилачка национална армија напала полицију у Куманову?

Скопље - Ослободилачка национална армија преузела је одговорност за напад на македонску полицију у Куманову, пише приштински “Бота сот”.

Ова група, која се огласила путем интернета, наводи да је напад на полицију “одговор на вишедневно узнемиравање Албанаца у околини Куманова”.

Вјеродостојност ове тврдње, за сада, није могуће провјерити.

Из МУП-а Македоније је потврђено да су у сукобу погинула три полицајаца, док је више од 20 људи рањено.

“Напад у Куманову је извела терористичка организација која је дошла из једне сусједне земље”, рекао је раније данас портпарол МУП-а Иво Котевски.

Македонски медији јављају да полиција евакуише дио становништва кумановских насеља Дива и “Тоде Мендол”.

Претпоставља се да полиција намјерава да уђе у коначни обрачун са наоружаном групом и да се зато проводи акција евакуације грађана. Медили јављају да  се чују пуцњи, шири се дим из запаљених кућа, а хеликоптери надлећу Македонију.

Насеље Дива, гдје се воде сукоби, густо је насељено, са уским улицама и збијеним кућама.

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев позвао је на прекид антивладиних протеста да би сви допринијели рјешавању ситуације у којој се нашла Македонија.

Полиција разбија терористичку групу

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски потврдио је да је Министарство унутрассњих послова јутрос запоццело акцију на откривању и разбијању терористиццке групе ццији је циљ био да организује нападе на дрззавне институције.

Вајгл : Македонија на прекретници

Стални извјестилац Европског парламента за Македонију Иво Вајгл казао је данас да сукоби македонске полиције са наоруззаним групама у Тетову представлају прекретницу и да би њихова ескалација угрозила, не само стабилност те дрззаве, него и региона.

“Данассњим крвавим сукобима у Куманову и људским ззртвама, политиццка криза у Македонији достигла је по свему судецхи пресудну таццку за будуцхност земље која вецх десет година ццека на отварање преговараццких поглављаза приступање ЕУ”, упозорио је Вајгл у саопсстењу за медије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана