Оскар Писторијус: Имам ноћне море

Агенције
Оскар Писторијус: Имам ноћне море

Бојим се да заспим, стално имам ноћне море, кроз сузе се обратио Оскар Писторијус мајци убијене Риве Стинкамп. Јужноафрички параолимпијац свједочио је јуче у своју одбрану, рекавши да је смртоносне хице у њену кћерку испалио мислећи да је брани од провалника.

"Само сам желио да одбраним Риву", рекао је Писторијус, који је током свједочења бризнуо у плач.

Док је први свједок одбране, форензичарка Џани Бота, описивала вишеструке ране од метака које је задобила Стинкампова, 27-годишњи параолимпијски и олимпијски спринтер сједио је с главом покривеном рукама, преноси Реутерс. Згрчен због јецања, он је повремено повраћао у пластичну канту, као што се дешавало и током ранијих рочишта прошлог мјесеца док су у судници изношени детаљи аутопсије и приказиване слике крвљу упрсканог купатила.

"Од смрти Риве Стинкамп Питоријус је на антидепресивима и седативима", истакла је Џени Бота.

Током свједочења, Бота је анализирала ране и углове под којима су меци погађали дјевојку, што је кључни детаљ, јер је неколико свједока изјавило да су чули вриске жене током салве хитаца у раним јутарњим сатима 14. фебруара прошле године. Бота се сложила с државним патологом Гертом Сајманом да је први метак погодио Стинкампову у кук, изазивајући њен пад, док ју је посљедњи погодио у главу и готово одмах је убио. Писторијус се изјаснио да није крив, тврдећи да је грешком замијенио 29-годишњу манекенку и студенткињу права за провалника који се наводно крио у купатилу његове луксузне куће у Преторији.

Суђење, које је ушло у седамнаести дан, потреса Јужну Африку и милионе атлетских навијача широм свијета који сматрају Писторијуса симболом тријумфа над физичким хендикепом. Он је постао први спортиста с ампутацијом који је наступио на Олимпијским играма у Лондону и то на 400 метара пласиравши се у полуфинале, а на Параолимпијским играма је укупно освојио шест златних медаља.

Ако буде проглашен кривим за убиство с предумишљајем, мога би да добије 25 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана