Осигурати безбједност и поштовање вјерских права и слобода приликом устоличења митрополита Јоаникија

Срна
Осигурати безбједност и поштовање вјерских права и слобода приликом устоличења митрополита Јоаникија

ПОДГОРИЦА - Савјет за одбрану и безбједност Црне Горе данас је, поводом предстојећег устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, позвао све друштвено-политичке актере на мир, уздржаност, толеранцију, разумијевање, међусобно поштовање и уважавање, као и поштовање Устава и закона.

Од надлежних државних органа очекује се да спроведу све неопходне активности како би осигурали мир, сигурност и безбједност сваког грађанина, као и поштовање људских права и вјерских слобода, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

“Савјет очекује да Вијеће за националну безбједност настави да континуирано координира и усмјерава обавјештајно-безбједносни сектор, разматра безбједносну ситуацију, као и да доноси закључке и смјернице у вези са радом органа који чине обавјештајно-безбједносни сектор и Бироа за оперативну координацију”, наводи се у саопштењу након сједнице којом је предсједавао Ђукановић.

Чланови Савјета упознати су и о информацији о стању пожара у Црној Гори, а утврђена су и правила ангажовања и национална ограничења припадника Војске за вријеме учешћа у мисији КФОР-а на Косову и Метохији.

У раду сједнице учествовали су чланови Савјета - предсједник Скупштине Алекса Бечић и предсједник Владе Здравко Кривокапић, а по позиву и министародбране Оливера Ињац, министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић и директор Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић.

На Цетињу је у недјељу, 22. августа, одржан протест због најављеног устоличења Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско приморског Јоаникија у Цетињском манастиру.

Устоличење митрополита Јоаникија најављено је за 5. септембар у Цетињском манастиру у присуству Његове светости патријарха српског Порфирија и великог броја званица из земље и иностранства.

Сабор Српске православне цркве је на засједању одржаном 29. маја изабрао владику Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ. Он је ступио на чело Митрополије црногорско-приморске послије смрти митрополита Амфилохија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана