Осам случајева омикрон соја у Хрватској

Срна
Осам случајева омикрон соја у Хрватској

ЗАГРЕБ - Хрватској је осам секвенцираних случајева омикрон соја вируса корона и још толико високо суспектних за које се 99,9 одсто сигурно да је омикрон, изјавио је предсједник Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак.

"Данас имамо још три или четири нова случаја, која су суспектна”, рекао је Цапак након сједнице Научног савјета.

Он је истакао да се пораст броја случајева заразе омикрон варијантом у Хрватској очекује у другој седмици јануара, а врхунац таласа крајем јануара или почетком фебруара.

С обзиром на тренутни мали број заразе омикроном, за сада се неће пооштравати епидемиолошке мјере, а одлука о продужењу радног времена за дочек Нове године неће се мијењати, преносе хрватски медији.

Начелник Националног штаба цивилне заштите Давор Божиновић извијестио је да је на састанку Научног савјета упозорено да је талас омикрона нешто другачији, више је заражених, али да у овом тренутку још недостају чврсти показатељи о тежини болести.

“Студије које су до сада направљене говоре да је болест, поготово у јужној Африци, али дијелом и у неким европским земљама - нешто блажа”, рекао је Божиновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана